Sari la conținut

Cărți citite de Paula până la 11 ani

Paula citeşte mult. Îi place să citească şi trece momentan printr-o perioadă în care nu lasă cartea din mână până nu o termină. Stă zile întregi atunci când e fascinată de subiectul cărţii şi până nu termină o carte care îi place nu se lasă. Ba mai mult chiar, a trebuit la un moment dat să intervenim să îi limităm avântul de tânără cititoare, că se trezea noaptea şi mergea la baie, unde sta să nu deranjeze pe nimeni, şi citea câteva ore întregi.

Am făcut o listă care cuprinde cărţile de literatură pe care le-a citit până la 11 ani (nu am inclus aici atlase, dicţionare, diverse enciclopedii, nici cărţile citite pe jumătate sau mai mult şi abandonate din diverse motive, nici cele pe care i le-am citit eu când era mai mică) şi, deşi suntem încă în luna ei aniversară, deja a mai terminat încă vreo două romane care vor fi pe o altă listă viitoare.

Sunt tare mândră de ea şi de pasiunea ei, cu atât mai mult cu cât şi-a dezvoltat foarte mult vocabularul şi imaginaţia. Am observat că deşi îi plac foarte mult cărţile fantastice, de fantezie, ştie să delimiteze partea reală de cea fantastică. Ba mai mult, ştie să facă observaţii pertinente referitoare la cărţile citite. Spre exemplu, a citit "Harry Potter şi Piatra Filosofală" de la ed. Arthur, iar când a trecut la celelalte volume publicate de o altă editură, că de la Arthur nu avem decât primul volum, a sesizat că sunt diferenţe foarte mari de traducere, inclusiv privind numele multor dintre personajele cărţii. La fel s-a întâmplat şi cu "Micuţele doamne" pe care a citit-o în forma publicată de Ed. Corint Junior, iar apoi când a primit un volum publicat de Ed. Curtea Veche, care era o repovestire a cărţii, a refuzat să o citească, a zis că strică povestea originală, nerespectând firul acţiunii.

Ceea ce mă bucură încă şi mai mult, este că nu e singură în acest demers al ei. Are mai mulţi prieteni care citesc, care fac între ei schimb de cărţi sau de titluri de cărţi, prieteni şi colegi cu care merge împreună la bibliotecă, care îi influienţează uneori lecturile şi pe ale căror lecturi le influienţează şi ea. Chiar dacă mulţi se luptă zilnic să ne convingă că generaţiile care vin nici nu mai ştiu ce e aia carte, eu văd zilnic că nu e aşa, iar asta îmi umple sufletul de bucurie.

Iată câteva dintre cărțile citite de Paula:
“Alice în ţara minunilor” Lewis Carroll
“Alice în ţara oglinzilor” Lewis Carroll
“Basme” Petre Ispirescu
“Bătrânul din lună” Grace Lin
“Buratino şi cheiţa de aur” Alexei Tolstoi
“Cei doi teribili” Jory John, Mac Barnett
“Colţ Alb” Jack London
”Coraline” Neil Gaiman
“Cuore. Inimă de copil” Edmondo de Amicis
“Din lumea celor care nu cuvântă” Emil Gârleanu

(…)

Citește mai mult pe ingerica.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!