Sari la conținut

Ce ar trebui să ştie copiii până la 18 ani

18 ani este vârsta la care mulţi copii devin mai independeti. Sau oricum, visează să facă asta. Însă nu ar trebui să îi aruncăm în lume complet nepregătiţi. Şi nu, notele mari la şcoala nu îi vor ajuta. Pentru că aici este vorba despre o altfel de pregătire.

Să ştie costul lucrurilor

Mulţi copii trăiesc cu impresia că apa, electricitatea sau căldură sunt gratuite. Ar trebui să li se spună cât costă aceste lucruri. Ba, chiar mai mult, ar trebui învăţaţi să-şi facă un buget minim. Pornind să zicem de la o sumă de 1000 pe lună. Cum s-ar descurca cu ea? Şi explicat cât costă din ea numai întreţinerea casei.

Să îşi gătească ceva

Nu vorbim de lucruri complicate. Ar trebui să poată să îşi facă singuri o omletă sau o salată. Să ştie care sunt alimentele sănătoase. 

Să ştie ce ar putea mânca fără să fie foarte scump şi în acelaşi timp să ofere organismului nutrienţii de care are nevoie. 

Să ştie să cumpere alimente de calitate, fie că este vorba despre un supermarket sau direct de la ţărani.

Să ştie cum să urmărească o reţetă şi să o pună în practică. Să facă singuri un meniu.

Să privească lectura că pe una dintre plăcerile vieţii

Este din ce în ce mai greu să obţii asta acum, când timpul petrecut în fata mijloacelor electronice a câştigat atât de multă importanţă. Este păcat însă să îţi sărăceşti viaţa de magia poveştilor.

►Citește și Lasă-ți copiii să se descurce singuri! 6 situații în care nu trebuie să intervii

Să coasă

Trebuie să fii capabil să îţi coşi singur un nasture dacă ai nevoie. Sau o gaură făcută în genunchiul pantalonilor.

Să fie atenţi cu cei din jur

Te simţi mult mai bine atunci când dai decât atunci când primeşti. Cel puţin pe termen lung. Aşa că trebuie să ne învăţăm copiii să fie atenţi cu cei din jur şi să ajute de câte ori le stă în putinţă.

Izbucnirile în public nu sunt acceptabile

Politeţea faţă de ceilalţi este foarte importantă. Şi aici se include şi necesitatea de a fi capabil să îţi stăpâneşti emoţiile, chiar dacă eşti adolescent şi hormonii te-au dat peste cap. 

Să călătorească

Călătoriile sunt printre principalele activităţi care îţi deschid mintea. Copiii ar trebui să fie obişnuiţi să călătorească încă de mici, împreună cu familia. Şi ar trebui implicaţi în toate etapele pregătirii unei călătorii. Când sunteţi într-o călătorie lăsaţi-i şi pe ei să facă programul, să se descurce cu direcţiile, cu o limbă necunoscută.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!