Sari la conținut

Ce ar trebui să ştie copilul tău, înainte să înceapă grădiniţa

Deşi titlul de mai sus sună ca un manual cu reguli fixe, nu este! Copiii sunt diferiţi, se dezvoltă diferit şi învaţă lucrurile în funcţie de propriul ritm. Imaginaţi-vă o lume în care toţi copiii ştiu să facă aceleaşi lucru, la aceeaşi performanţă! Imposibil, nu? Cu toate acestea, nu ar fi rău să ne ghidăm prichindeii într-o anumită direcţie, pentru a ne asigura că se acomodează uşor la grădiniţă. În fond, sistemul din România este cam acelaşi pentru toţi copiii, deci şi cerinţele sunt similare, nu?

► Citeşte şi Cum arată cea mai căutată grădiniță din lume. Fără pereți și cu loc de alergat pe acoperiș

Iată 10 lucruri pe care ar fi bine să le ştie copilul, înainte să înceapă grădiniţa:

Ce trebuie să ştie copilul înainte de grădiniţă. Să verbalizeze „vreau” şi „am nevoie”

Dacă tu, părintele lui, înţelegi cu uşurinţă care sunt nevoile prichindelului tău, gândeşte-te că doamna educatoare are încă cel puţin 10 copii sub supraveghere, deci îi va fi aproape imposibil să ghicească nevoile fiecăruia. Aşa că nu ar fi rău să îl ghidezi pe cel mic în această direcţie, să renunţi uşor-uşor la a-i satisface poftele pe care el nu le numeşte  în mod clar.

Ce trebuie să ştie copilul înainte de grădiniţă. Să ştie cine este

Nu, nu râde! Este bine ca cel mic să ştie cum îl cheamă (chiar şi să îşi scrie numele), cine sunt părinţii lui, la adresă stă şi, eventual, la ce grădiniţă merge. După ce v-ați asigurat că a memorat toate aceste date, verificați zilnic la început, apoi de două ori pe săptămână, dacă le mai știe sau nu. La această vârstă este posibil că fără repetiție să uite ce a învățat.

► Citeşte şi Cum se face acomodarea la gradinita - parerea educatorilor

Ce trebuie să ştie copilul înainte de grădiniţă. Să ţină în mână o carte

Şă ştie care este coperta, cum se deschide o carte, cum se ţine în mână şi cum se dau paginile. Chiar dacă nu ştie încă să citească, la grădiniţă cu siguranţă se vor uita pe cărţi cu imagini, vor învăţa culorile, vor numi obiectele din filele cărticelelor pentru copii. Pentru aceasta, este important să îi citeşti adesea, să “citiţi” împreună şi să vadă cărţi peste tot: în dormitor, în living, în maşină…

► Citeşte şi Copilul meu nu este pregătit pentru grădiniţele anului 2017. El nu ştie să citească

► Citeşte şi Cum învăţăm copilul să iubească lectura? Am descoperit cele mai potrivite cărţi

Ce trebuie să ştie copilul înainte de grădiniţă. Să se îmbrace singur

La grădiniţă, adesea copiii îşi dau singurei gecuţele jos, încălţările sau alte bluziţe. Dacă încă nu a învăţat să facă aceste lucruri, nu te panica! Mai este timp, dacă începeţi să exersaţi de acum.

Ce trebuie să ştie copilul înainte de grădiniţă. Să ştie să mănânce singur

Înainte de a merge la grădiniță, prichindelul trebuie să poată mânca singur. Nu este nevoie să mănânce ca un adult la restaurant, dar este esențial că micuțul să știe că trebuie să se spele pe mâini înainte de masă, că are voie să mănânce numai mâncarea care îi este pusă în față, să folosească lingură și furculița, să se șteargă la guriţă și pe mânuțe, să bea apă numai după ce a terminat de mâncat sau, şi mai bine, după aproximativ 15 minute. De asemenea, reamintim că trebuie să îşi verbalieze nevoile: să spună dacă ceva nu îi place, dacă mâncarea e prea multă sau prea puţină şi dacă îi este sete.

Ce trebuie să ştie copilul înainte de grădiniţă. Să fie independent la toaletă

Nu, nu, educatoarea nu va merge cu fiecare copilaş la baie să îşi facă nevoile. Aşadar, prichindelul tău trebuie să ştie să îşi dea jos pantalonşii, să foloseacă hârtia igiencă şi să se spele, apoi. E musai să înveţe asta!

Ce trebuie să ştie copilul înainte de grădiniţă. Să folosească foarfece, lipici şi creioane colorate

Este posibil să se folosească de aceste instrumente chiar din prima săptămână, aşa că nu ar fi rău să fie mândru că are experienţă în a le folosi. Dacă nu aţi început deja să lucraţi cu el, daţi-i drumul la treabă!

Ce trebuie să ştie copilul înainte de grădiniţă. Să numere până la 10

Mulți părinți nu așteaptă grădinița sau școala pentru a-și învăța copilul câteva noțiuni elementare de scris, citit sau numărat, aşa că nu ar fi ieşit din comun nici dacă aţi face-o şi voi, împreună. Învață-l să numere măcar până la 10 și să recunoască cifrele atunci când le vede în poze sau în imagini. Poți exersa cu el aceste abilități în timpul jocurilor, pentru a face învățatul mai distractiv și interesant pentru el.

Ce trebuie să ştie copilul înainte de grădiniţă. Să socializeze

Dacă până acum copilul s-a jucat doar în curtea lui de unul singur sau cu voi nu este semn bun. Până la vârstă la care copilul este înscris la grădiniță, ar trebui să aibă noțiuni elementare de interacțiune cu alți copii și adulți. Indiferent de vârsta sa, copilul trebuie să știe că nu are voie să lovească, să muște, să scuipe sau să fie agresiv cu ceilalți copii. De asemenea, prichindelul să își împartă jucăriile cu ceilalți copii.

Ce trebuie să ştie copilul înainte de grădiniţă. Să asculte cu atenție

Disciplinarea copilului trebuie să se concentreze și pe deprinderea abilității de a asculta cu atenție și de a-și aștepta rândul, în timpul unei conversații. Este recomandat sa lucrezi cu copilul pe plan intelectual, pentru a-i stimula cât mai mult capacitatea de atenție și de concentrare, dar și pe cel comportamental, pentru a deprinde bunele maniere. Ştim, este destul de dificil şi consumă mult timp, dar cu exerciţii va fi din ce în ce mai bine!

Sursa foto: Free pik
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!