Sari la conținut

Conflictele între copii – ne băgăm sau îi lăsăm să se descurce?

E pipi meu! Ba e al meeeeu! Reaoooo! Mamaaaaaa! Acest mirobolant dialog se desfășura între Ana și Adela, prietena ei, la vârsta de 2 ani și jumătate. Între timp, au crescut, iar motivele de ceartă s-au elaborat și ele. Dacă te uiți la doi sau mai mulți copii mai mult de cinci minute, te convingi că starea de conflict stă în natura umană. Că e vorba de o jucărie, de locul la masă, de un capăt de scobitoare sau de pipi-ul din oală, conflictele între copii apar mereu.

Eu am fost prima, ba eu, ba e al meeeeeuuuuu, eşti o rea, nu mai eşti prietena mea, te spun lu’ mama, doamna, etc. Am trecut prin toate. Indiferent de vârstă, conflictele între copii sunt prezente. Cel mai tare mă fascinează viteza cu care se poate ajunge de la prietenia cea mai strânsă la urlete, lacrimi şi chiar violenţă.

Ce fac părinții?

Ştiu că există fel şi fel de reacţii ale părinţilor. Când era Ana mică ni s-a întâmplat chiar ca un băiat mai mare să o agreseze fără motiv, doar ca să obţină un loc mai bun la jucării şi mama să îl încurajeze să o împingă şi să o îndepărteze pe motiv că  “tu eşti mai mare”. În astfel de cazuri mi se pare normal să intervenim, mai ales dacă copilul este prea mic pentru a se apăra singur.

Nu îmi plac părinţii care intervin în conflictele între copii şi îi pun să îşi ceară iertare şi să se împace

Niciodată scuzele nu sunt sincere şi copilul nu înţelege de ce face asta.  Cred că atâta timp cât situația nu escaladează prea tare este bine să îi lăsăm pe ei să se descurce, să urmeze toate etapele conflictului şi să găsească o cale spre împăcare.

Sigur, ei nu au încă capacitatea de a gestiona un conflict, aşa că am optat, mai ales în cazul conflictelor mai grave să discutăm după ce trece punctul culminant. Analizăm situaţia, ce a generat-o, ce sentimente au fost, ce se putea face diferit.

► Citeşte şi Conflictele între copii – ne băgăm sau îi lăsăm să se descurce?

Mi-am dorit o părere avizată cu privire la gestionarea conflictelor între copii, aşa că am rugat-o pe Adriana Mitu, formator acreditat ANC, instructor acreditat aware parenting și Trainer specializat pe dezvoltarea inteligenței emoționale şi  autoarea cărții “Puterea părinților. Succesul copilului tău depinde de tine“ să ne lămurească.

Sunt diferite conflictele între copii în funcţie de vârstă, sau în momentul în care ceva îi supără sau se simt nedreptăţiţi, are loc un fel de regres şi comportamentele sunt similare, indiferent de vârstă?

Conflictele între copii sunt de mai multe feluri, indiferent de vârstă: conflicte de posesiune, în situația în care unul dintre ei dorește să folosească obiectele celuilalt. Conflicte de putere, în momentul în care unul dintre ei dorește să impună regulile. Conflicte de preferințe, în momentul în care ideile copiilor nu converg. Inclusiv la noi, adulții, se pot găsi situații similare. Diferența constă în modul în care alegem să ne soluționăm aceste conflicte.

(...)

Citeşte mai mult pe pisicapesarma.ro

Sursa foto: Free images

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!