Sari la conținut

Copiii cu autism au dificultăți mari de memorie, arată un nou studiu

Copiii cu autism au probleme de memorie, care îi împiedică să-și aducă aminte fețele persoanelor, dar și alte tipuri de informații, potrivit unei noi cercetări de la Stanford School of Medicine.

Studiul, care a fost publicat în Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, clarifică o dezbatere despre funcția memoriei la copiii cu autism, arătând că dificultățile lor de memorie depășesc capacitatea lor de a forma amintiri.

► Citește și: Primul studiu care dezvăluie o posibilă metodă de reducere a simptomelor autismului

„Mulți copii cu autism care merg la școlile obișnuite primesc aceleași instrucțiuni ca ceilalți copii”, a spus autorul principal al studiului, Jin Liu, un cercetător în psihiatrie și științe comportamentale. Memoria este un predictor cheie al succesului academic, a spus Liu, adăugând că provocările de memorie îi pot dezavantaja pe copiii cu autism.

Descoperirile studiului ridică, de asemenea, o dezbatere filozofică despre originile neuronale ale autismului, au spus cercetătorii. Provocările sociale sunt recunoscute ca o caracteristică de bază a autismului, dar este posibil ca tulburările de memorie să contribuie în mod semnificativ la capacitatea copiilor de a se implica social.

„Comportamentele sociale sunt complexe și implică procese multiple ale creierului, inclusiv asocierea fețelor și vocilor cu anumite contexte, care necesită o memorie episodică robustă”, a spus Vinod Menon, profesor de psihiatrie și științe comportamentale.

Autismul, care afectează aproximativ unul din 36 de copii, se caracterizează prin deficiențe sociale și comportamente restrictive, repetitive. Copiii cei mai grav afectați nu pot să vorbească sau să aibă grijă de ei înșiși, iar aproximativ o treime dintre persoanele cu autism au deficiențe intelectuale. La celălalt capăt al spectrului, mulți oameni cu autism funcțional au un coeficient de inteligență normal sau ridicat, absolvă studii superioare și lucrează într-o varietate de domenii.

Pentru a clarifica impactul autismului asupra memoriei, noul studiu a inclus 25 de copii cu autism funcțional și IQ normal, care aveau între 8 și 12 ani, și un grup de control format din 29 de copii cu vârste și IQ similare.

► Citește și: Semne timpurii ale autismului la copii, pe grupe de vârstă

Toți participanții au finalizat o evaluare cuprinzătoare a abilităților lor de memorie, inclusiv capacitatea lor de a-și aminti fețele, material scris și fotografii non-sociale sau fotografii fără persoane.

Oamenii de știință au testat capacitatea participanților de a recunoaște cu acuratețe informațiile (identificând dacă au văzut o imagine sau au auzit un cuvânt înainte) și de a le aminti (descriind sau reproducând detaliile informațiilor pe care le-au văzut sau auzit înainte). Cercetătorii au testat memoria participanților după întârzieri de durată diferită. Toți participanții au primit, de asemenea, scanări funcționale prin rezonanță magnetică ale creierului lor, pentru a evalua modul în care regiunile cunoscute a fi implicate în memorie sunt conectate între ele.

Conform cercetărilor anterioare, copiii cu autism au avut mai multe dificultăți în a-și aminti fețele decât copiii cu dezvoltare tipică, a constatat studiul.

Cercetarea a arătat că aceștia s-au chinuit să-și amintească informații non-sociale. La testele despre propozițiile pe care le-au citit și fotografiile non-sociale pe care le-au văzut, scorurile lor pentru amintirea verbală imediată și întârziată, amintirea vizuală imediată și recunoașterea verbală întârziată au fost mai mici.

„Participanții la studiu cu autism aveau un IQ destul de ridicat, comparabil cu participanții în curs de dezvoltare în mod obișnuit, dar am observat, totuși, tulburări generale de memorie foarte evidente în acest grup”, a spus Liu, adăugând că echipa de cercetare nu a anticipat diferențe atât de mari.

Printre copiii cu dezvoltare tipică, abilitățile de memorie au fost consistente. Dacă un copil avea o memorie bună pentru recunoașterea fețelor, se pricepea și la a-și aminti informațiile non-sociale.

Nu a fost cazul copiilor cu autism. „Printre copiii cu autism, unii copii par să aibă ambele deficiențe, iar unii au tulburări mai severe într-o zonă a memoriei sau în alta”, a spus Liu.

Menon a adăugat: „A fost o descoperire surprinzătoare că aceste două dimensiuni ale memoriei sunt ambele disfuncționale, în moduri care par să nu aibă legătură.”

Scanările creierului au arătat că printre copiii cu autism, rețele distincte ale creierului conduc diferite tipuri de dificultăți de memorie.

„Descoperirile sugerează că provocările generale și ale memoriei feței au două surse subiacente în creier, care contribuie la un profil mai larg al tulburărilor de memorie în autism. Noile terapii pentru autism ar trebui să țină seama de amploarea dificultăților de memorie descoperite de cercetare, precum și de modul în care aceste provocări afectează abilitățile sociale, a spus Menon.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!