Sari la conținut

Copiii din zonele rurale consumă zahăr și sare înainte de împlinirea vârstei de 2 ani, spune un nou studiu

Un studiu care a analizat peste 10.000 de copii a arătat că o mare parte dintre aceștia au fost hrăniți cu alimente bogate în zahăr și sare în primii ani de viață.

Peste jumătate dintre copiii din studiu (53%) au primit carne bogată în sodiu, iar 37% dintre ei au primit gustări sărate, cum ar fi chipsuri de cartofi, iar o treime (34%) au primit prăjituri și alte alimente bogate în zahăr înainte de vârsta de doi ani. În plus, peste un sfert dintre bebeluși (27%) au primit suc înainte de prima aniversare.

► Citește și: Cum limităm copilul în privința dulciurilor?

„Având în vedere că aceste alimente nu sunt recomandate copiilor, aceste cifre sunt îngrijorătoare”, a spus Carolyn F. McCabe, om de știință în cadrul Departamentului de Științe ale Sănătății Populației și al Centrului pentru Obezitate și Cercetări Metabolice de la Geisinger.

Ea adaugă: „Expunerea timpurie la alimente și băuturi bogate în zahăr, grăsimi și sodiu poate avea consecințe negative asupra creșterii și dezvoltării sănătoase a sugarilor și copiilor.”

► Citește și: Copiii mai mici de 6 ani pot avea probleme cardiace din cauza obezității, spune un nou studiu

Orientările alimentare actuale din SUA recomandă ca părinții să aștepte cel puțin până la vârsta de un an pentru a introduce în dieta copilului sucuri de fructe sau legume și că trebuie evitate alimentele și băuturile cu adaos de zaharuri pentru copiii mai mici de doi ani. Aceste recomandări sunt concepute pentru a reduce riscul de exces de greutate și obezitate, diabet, astm și alte afecțiuni cronice.

Potrivit experților, expunerea copiilor mici la alimente excesiv de dulci sau sărate le poate modela preferințele gustative și poate duce la obiceiuri alimentare nesănătoase pe termen lung.

► Citește și: Studiu: copiii mănâncă alimente ultra-procesate, mai mult ca niciodată

„Viața timpurie este o perioadă atât de critică pentru stabilirea obiceiurilor alimentare și a preferințelor alimentare, iar aceste preferințe și comportamente în jurul alimentelor pot persista pe măsură ce copiii cresc”, a spus McCabe. Ea a adăugat că expunerea timpurie la aceste alimente poate însemna că unii copii nu primesc suficiente alimente sănătoase de care au nevoie pentru o nutriție adecvată.

„Sugarii și copiii mici au stomacul mic, așa că este important să conteze fiecare mușcătură”, a transmis ea.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat chestionarele a 10.614 de copii cu vârsta de până la 26 de luni care au vizitat Geisinger, un sistem de sănătate din Pennsylvania, între anii 2016-2020. Pe lângă introducerea timpurie a alimentelor bogate în zahăr, grăsimi și sodiu, studiul a arătat că mai puțin de jumătate (46%) dintre bebeluși au consumat exclusiv lapte matern și/sau formulă în primele șase luni de viață, așa cum recomandă ghidurile alimentare. 29% dintre copii au primit cereale îndulcite și unul din 10 copii a primit băuturi îndulcite cu zahăr înainte de vârsta de doi ani.

Unul din cinci copii din mediul rural trăiește în sărăcie, iar copiii din zonele rurale au cu 25% mai multe șanse de a experimenta obezitate în comparație cu copiii din zona urbană.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!