Sari la conținut

Copiii se uită mai puțin ca niciodată la televizor, dar tot stau în fața ecranelor 4 ore pe zi

Vorbim mereu despre modul în care copiii din ziua de astăzi sunt dependenți de ecrane. Dar, totuși, deși în urmă cu 4 ani televizorul era în topul preferințelor copiilor pentru petrecerea timpul liber, un nou raport de la Common Sense Media arată că video-urile online i-au făcut pe copii să lase televizorul deoparte. Deci, copiii se uită mai puțin la televizor, dar tot petrec mult timp în fața ecranelor și chiar mai mult decât oricând.

Partea bună cu tehnologia este că oferă oportunități excelente pentru învățarea și dezvoltarea copiilor, însă are și un avantaj rușinos. Deși urâm să recunoaștem, dispozitivele inteligente acționează, de asemenea, ca un babysitter digital, păstrându-ne copiii ocupați și liniștiți.

Parenting-ul este dificil – te străduiești să obții o oră liberă pentru a pregăti cina, dar adesea simți că este aproape imposibil. Ideea că ai putea să-i dai tableta prichindelului tău pentru a-l ține ocupat este tentantă.

În cercetarea efectuată de Common Sense Media anul acesta, s-a constatat că un copil petrece 25 de minute pe zi la televizor, iar un adolescent, 24 de minute. Copiii cu vârstele cuprinse între 8 și 12 ani petrec în medie peste 4 ore pe zi în fața ecranelor, în timp ce adolescenții stau mai mult de 7 ore pe zi în fața ecranelor.

YouTube și alte platforme video online sunt printre modalitățile favorite ale copiilor de a-și petrece timpul. Tehnic, regulile YouTube impun utilizatorilor să aibă 13 ani sau mai mult, însă s-a constatat că 76% dintre copii au între 8 și 12 ani (o parte dintre ei spun că folosesc YouTube Kids, o aplicație separată cu control parental).
Aproape 70% dintre adolescenți spun că vizionează videoclipuri online în fiecare zi. Din 2015 până în prezent, timpul petrecut de copii pentru vizionarea videoclipurilor online s-a dublat (de la 26 de minute la 56 de minute) și aproape s-a dublat și pentru adolescenți (de la 35 de minute la 59 de minute pe zi).

Studiul arată indicatori îngrijorători întrucât populația cea mai vulnerabilă – copiii noștri – petrec mult timp pe aceste platforme care furnizează conținut care poate fi inadecvat sau chiar periculos, a declarant James P. Steyer, fondator și CEO al Common Sense.

Citește și: Copiii în fața ecranelor: Fetița cu chibrituri a lumii moderne

Cu toate acestea, există o veste bună! Copiii încă citesc. Mai mult de jumătate dintre adolescenți au declarat că cititul pentru relaxare are loc cel puțin o data pe săptămână. Dar doar 33% dintre copii și 24% dintre adolescenți spun că le place să citească foarte mult, în timp ce 67% dintre copii și 58% dintre adolescenți spun că le place să vizioneze videoclipuri online.

Deși raportul a examinat copii din diferite regiuni, noul studiu analizează cantitatea de timp petrecut în fața ecranelor, nu calitatea. Cercetările arată că ceea ce contează este conținutul.

Tehnologia evoluează de la an la an, însă important este ca părinții să continue să se adapteze. Ca și părinți, trebuie să ne concentrăm pe problemele de bază, cum ar fi asigurarea unei vieți sănătoase, echilibrate și variate pentru copiii noștri.
Într-o lume ideală, atunci când îți rogi copilul să se concentreze pe temele lui, el și-ar închide telefonul. Dar, din păcate, aceasta nu este o lume ideală și, uneori, oricât de conștiincios este copilul tău, întotdeauna va fi atras de dispozitivele media.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!