Sari la conținut

Copiii stabili emoțional au părinți care le adresează zilnic aceste 5 întrebări

În zilele noastre, nu este neapărat neobișnuit ca un copil să aibă o problemă de sănătate de natură emoțională. În 2014, statisticile au arătat că unul din cinci adulți a fost diagnosticat cu o problemă de sănătate mentală  - adică 18 % din populație.

Mai mult, astăzi, procentul tinerilor între 8 și 15 ani care au o problemă de natură psihologică este, după cum urmează:

ADHD – 8,6 %

Probleme cu starea de spirit, în general – 3,7 %

Problemă depresivă majoră – 2,7 %

Alte boli psihice – 13 %

Dar ce facem noi, părinții, cu această informație? Închidem acest articol și ne rugăm ca al nostru copil să nu ajungă vreodată subiectul acestor statistici?  Sau găsim cele mai bune soluții pentru ca el să învețe să se accepte, să lucreze cu emoțiile negative resimțite și să își exprime gândurile, ori de câte ori simte nevoia?

Iată ce au nevoie copiii noștri să fie întrebați zilnic, pentru a crește stabili emoțional:

Cum te simți astăzi? - Punând această întrebare, ai șansa să afli mai multe de la copilul tău, decât dacă te-ai rezuma la Ce ai mai făcut? Făcând referire la emoții, nu doar că îl faci pe cel mic să fie conștient de ceea ce simte, gestionându-și mai ușor sentimentele, ci îi și transmiți că are dreptul să simtă ceva, că este perfect normal să fie furios, nervos, supărat sau dezamăgit.

Dacă cel mic reușește să se deschidă în fața ta, atunci nu te grăbi să îl asculți ca să rezolvi problema. Rolul tău este să asculți activ, să empatizezi cu el, să îl înțelegi. Iar dacă simți că îl poți ajuta, atunci întreabă-l dacă are nevoie de ajutor și de sfaturile tale –Oh, micuțule, înțeleg prin ce treci și îmi pare tare rău. Te iubesc. Vrei să știi ce aș face eu în situația asta? Iar dacă el refuză, atunci fă un pas înapoi. Este important ca el să știe că, în cazul în care are nevoie, te găsește lângă el. Dar nu trebuie acționat împotriva voinței sale.

Ce ai vrea să facem împreună, astăzi? – Nici nu o să îți vină să crezi cu cât entuziasm ți se va răspunde! Timpul petrecut împreună este extrem de important, dar trebuie să ai grijă să fiți într-adevăr doar voi doi (trei), și nu telefonul sau televizorul – surse permanente de distragere a atenției. Chiar și 15 minute de activități făcute doar împreună sunt suficiente pentru ca micuțul să se simtă iubit și fericit!

Ce te-a făcut astăzi să zâmbești, să râzi, să te bucuri? – Punând astfel întrebarea, vei primi un răspuns dezvoltat, și nu unul rezumat la Da sau Nu. Poate că prichindelul va avea un răspuns sau poate că nu, dar este foarte important să vadă că îți pasă. Și la fel de important este să asculți activ, să empatizezi, să dezvolți, să înțelegi.

Pentru ce ești recunoscător astăzi? – Este important să îți ajuți copilul să vadă lucrurile bune din viața lui. Poate la început i se va părea dificil să răspundă, dar dacă îi vei spune tu prima ce te-a mulțumit în ziua respectivă, cu siguranță și lui i se va părea mult mai ușor. Dacă cei mici nu vor realiza lucrurile bune de care au parte, în viață, nu vor fi niciodată mulțumiți și fericiți.

Este ceva ce ai vrea să îmi spui astăzi, dar ți se pare puțin cam dificil să o faci? – Copilului trebuie să i se ofere șansa să vorbească, trebuie să vadă că, indiferent de ceea ce simte, găsește sprijin și înțelegere și că, mai mult decât atât, nu va fi judecat.

Sursa

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!