Sari la conținut

Copiii sunt curioşi. Cum putem profita de asta?

Toţi copiii sunt curioşi. Vor să ştie, să încerce, să vadă, să guste cât mai multe. Şi curiozitatea este un lucru minunat. Nu numai pentru ei, pentru că îi ajută să se dezvolte. Ci şi pentru noi, pentru că ne ajută să ne îndeplinim mai uşor munca de părinte. 

Să convingi un copilaş să facă un lucru de care nu are chef? Puţin probabil. Să îl convingi să îl facă pentru că l-ai făcut curios? Într-o secundă. Mai jos vă voi arăta cum puteţi folosi curiozitatea naturală a copiilor în avantajul vostru.

Cum îl convingi să te însoţească într-un loc plictisitor

Vrei să mergi la poştă să plăteşti o amendă şi drăgălaşul tău copil nici gând să te înţeleagă şi pe tine ca şi aşa eşti supărată? Nu-i nimic, nu-i explica a suta oară despre ce este vorba. Mai bine propune-i o expedietie. Poşta este acel loc în care se strâng sute de scrisori şi se trimit apoi în toată lumea. Chiar şi lui Moş Crăciun. Wow!

Plouă afară? Atunci este cu atât mai bine! Ai argumentul suprem – are voie să treacă prin bălţi, să sară în ele să vadă cât de sus ajunge apă. Mai poate să îşi ia şi trotineta, să ia mai multe balti la rând cu viteza gândului.

Îi place să fie detectiv sau pompier? Atunci nu plecaţi afară din casă cu mâna goală. Plecaţi pregătiţi / costumaţi. Dacă îi dai o lupă şi îi spui că poate găsi urme ai mari şanse să îl scoţi din casă fără proteste. Sau dacă îl laşi să îşi pună o cască de pompieri pe cap şi îi mai dai şi un pistol cu apă în mână este posibil să nu mai vrea să intre în casă. Transformă totul într-o joacă şi îţi va fi mai simplu.

Există, desigur, şi o parte negativă: orice drum poate să dureze mult mai mult decât ţi-ai închipui. Şi asta penrtru că curiozitatea îi împiedica pe copii să se deplaseze asemenea adulţilor. Copiii sunt atraşi de infinite lucruri care ţie îşi sunt indiferente: un melc care se urcă pe un gard, o balustradă care străjuieşte treptele de la intrarea într-un bloc, cum curge apa prin burlane, ce se întâmplă dacă loveşte un zid de casă scorojita şi tot aşa. Când pleci cu un copilaş de acasă este bine să nu ai un program prea strict, să îi dai suficient timp să se bucure de tot ceea ce întâlneşte şi să nu îl zoreşti non stop.

Cum îl ţii ocupat în casă dacă tu ai treabă

Foarte mulţi părinţi dau automat drumul la televizor dacă vor să facă mâncare sau au de făcut curăţenie. După care se simt vinovaţi, fiindcă sunt conştienţi că nu ar fi trebuit să facă asta. Dar cum să îl ţii pe un copil ocupat astfel încât să mai apuci să faci şi tu câte ceva prin casă? Ei bine, răspunsul este să apelaţi la curiozitatea lor.

Şi copiii sunt în mod natural curioşi cu privire la tot ceea ce este mic, făcut pe măsura lor. Aşa că le puteţi improviza o căsuţă în sufragerie şi veţi avea surpriză că se vor juca acolo foarte mulţumiţi. 

Sau le puteţi da o cutie cu nasturi de diferite mărimi / dimensiuni / culori. Desigur, să nu fie atât de mici încât să fie riscant şi să le înghită. 

Sau le puteţi încredinţa o treabă – cum ar fi să şteargă oglinzile cu spray de geamuri şi o cârpă. Geamurile vor rămâne cu nişte urme pe care nu le aveau înainte, dar copilul vostru va fi cel mai fericit de pe lume. 

Cum îl înveţi lucruri noi 

Vrei să ai un copil deştept şi care să ştie o mulţime de lucruri? Cine nu vrea? Doar că nu încerca să îi ţii lecţii, aşa cum ți se ţineau ţie când erai la şcoală. În mare parte te plictiseai atunci, nu-i aşa?

Mai bine faci altceva: porneşti de la curiozitatea naturală pe care o are copilul. Pentru că fiecare copilaş are câte o obsesie – unul trenuri, altul eroi, altul animale de companie etc. Totul este să porneşti de la acea obsesie şi să lărgeşti orizonturile cât mai mult. Să zicem că îi plac trenurile – atunci îl poţi duce la gară, puteţi merge în excursii cu trenul, puteţi merge la un muzeu al trenurilor, puteţi merge la biblioteca să căutaţi cărţi despre trenuri, puteţi învăţa geografie şi biologie, puteţi discuta despre cum te porţi cu oamenii noi pe care îi întâlneşti în tren, despre istoria omenirii şi inventarea mijloacelor de transport şi tot aşa.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!