Sari la conținut

Copiilor le este mult mai bine în natură

De când erau fetele mici am încercat să le apropii de natură şi le-am încurajat să o descopere cu toate simţurile. Începând cu mirosul florilor şi al ierbii tăiate, continuând cu senzaţia de catifea pe care o simţi atunci când mergi desculţ prin iarbă şi nu în ultimul rând cu incredibilele culori şi forme care ne înconjoară la tot pasul.

Când se mai întâmplă să-mi spună că se plictisesc şi nu ştiu ce să facă, le spun să meargă în curte să caute râme. E doar un fel de a spune că în natură nu ai cum să te plictiseşti şi că indiferent de vreme, poţi să găseşti o mulţime de lucruri interesante de făcut.

Ce puteţi să faceţi cu copiii în natură?

Dacă plouă şi sunt băltoace, nu există bucurie mai mare pe lumea asta decât să-ţi pui o pereche de cizme de cauciuc şi să intri în apă până la glezne. Imediat cum trece ploaia, apar melcii. Să faci o colonie de melci în care să stabileşti cine e împăratul, cine e regina şi ce funcţii au ceilalţi melci, în funcţie de mărime şi de modelul chochiliei, este o treabă pe cât de grea, pe atât de interesantă.

Furnicile pot fi un pretext la fel de bun pentru o joacă de-a exploratorii. O lupă şi ceva de mâncare, poate nişte zahăr sau firimituri de pâine, reprezintă echipamentul minim necesar pentru a studia comportamentul acestora şi modul în care funcţionează ca un organism de sine stătător.

Pietrele, de asemenea, reprezintă o categorie de jucării care pot fi folosite cu efort minim dar cu satisfacţie maximă. Să stai pe malul unei ape şi să arunci cu pietre este una dintre cele mai relaxante acitivități. Apoi, o colecţie de “pietre preţioase” ar înflăcăra imaginaţia oricui, sunteţi de acord? În funcţie de formă, culoare, gradul de transparentă, pietrele pot fi “botezate” şi aranjate într-o întreagă colecţie cu o valoare inestimabilă. Iar când mai mulţi “colecţionari” se întâlnesc, e fascinant să vezi dicutiile care se încheagă, cum fiecare îşi lauda “marfa” şi cum negocierile sunt duse până la cel mai înalt nivel atunci când se doresc “schimburi”. Luate acasă şi vopsite, pietrele se transformă în cele mai incredibile personaje sau peisaje.

Despre Zâna florilor şi Împăratul pomilor aţi auzit? Sunt nişte personaje magice care nu pot fi văzute de muritorii obişnuiţi. Tot ce trebuie să faci ca să te transformi în unul dintre cele două personaje este să îţi pui pe cap o coroniţă împletită din flori sau din ramuri de salcie. Dacă mai găseşti şi o creangă care se transformă într-o baghetă fermecată imediat ce rosteşti “cuvintele nespuse”, atunci toate puterile naturii sunt la dispoziţia ta, să le foloseşti doar în scopuri bune.

O cursă cu căluţi nărăvaşi este o activitate foarte potrivită pentru copiii care vor să alerge şi care au obiceiul să se îndepărteze şi să iasă din raza noastră vizuală. Este de asemenea un joc foarte bun care îi învăţa să se desfăşoare într-un anumit perimetru în care îi putem supraghea liniştiţi. Tot ce avem nevoie este un fular, o sfoară sau orice altceva care poate fi trecut pe sub braţele lor, semnificând hamul, şi care ne ajută să strunim “căluţii”.

(…)

Citeşte mai mult pe meseriadeparinte.ro!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!