Sari la conținut

Copilul are febră 40 grade. E nevoie neapărat de antibiotic? Ce spun pediatrii

În contextul epidemiei de gripă, tot mai mulți dintre noi, părinții, ne informăm cu privire la modul în care trebuie să acționăm, în funcție de simptomele copilului; iar cel mai de temut dușman al copilului pare febra ridicată, așa că nu putem să nu ne întrebăm dacă și când acționăm cu antibiotic - aparent cel mai bun antidot împotriva temperaturii ridicate.

Din păcate, ceea ce foarte puţine dintre noi, mămicile, știm, este că febra reprezintă un semn că organismul se luptă cu microbii. Febra moderată semnalează prezenţa în organism a unui “intrus” cu care acesta a început să lupte. Aşadar, reprezintă un mecanism de apărare care, în afara cazurilor extreme (apar alte simptome violente, valorile temperaturii cresc foarte mult sau durata stării febrile se măreşte îngrijorător), nu e bine să fie întrerupt - deci nu este nevoie să o combatem, pentru că ea ajută organismul să lupte cu intrusul.

Medicul pediatru Maria Mihai, recunoscută pe Instagram sub numele de Pediatrie cu Empatie, răspunde punctual la întrebarea de mai sus: “Copilul meu are febră de 40 grade. Are nevoie neapărat de antibiotic?”

“Nu. Nu neapărat. Și în infecțiile virale febra poate crește atât de mult! Este important să urmăriți curba febrilă și să îl hidratați! Dacă febra nu remite la antitermice sau dacă aceasta recidivează având valori la fel de ridicate este important să vă adresați medicului pentru un tratament corect”, spune medicul Maria Mihai.

Așadar, nu doar la infecțiile bacteriene, unde în mod clar se acționează cu antibiotic (în conformitate cu rezultatele antibiogramei) se ajunge la febră atât de mare, ci și la infecțiile virale (care nu se tratează cu antibiotic, ci simptomatic și suportiv). Așa cum bine știm, Antibioticele tratează infecțiile bacteriene, NU infecțiile virale! Antibioticele nu își fac efectul împotriva infecțiilor cauzate de virusuri.

► Citește și: Ce să faci şi ce să nu faci, atunci când copilul are febră - VIDEO

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!