Sari la conținut

Copilul la 4 ani

Sa cresti un copil este una dintre cele mai grele misiuni pe care, un adult, si le asuma. In replica vin satisfactiile. Dovada, intervalul intre trei si patru ani, cand parintii incep sa culeaga, cu adevarat roadele muncii lor.

Intre trei si patru ani nu mai putem vorbi despre un copil mic. Micutul este un omulet in miniatura, care isi manfiesta din plin independenta. Daca anul precedent a fost dominat de egoism, firesc in buna dezvoltare a viitorului adult, acest interval este unul al generozitatii, care se manifesta in primul rand fata de parintii lui. Daca pana acum intelegeai ca te iubeste, pentru ca era dependent total de tine, acum sentimentele copilului tau au alta valoare si, mai ales, alta profunzime. In acesta perioada copilul o sa arate ca te iubeste nu doar pentru ca lumea lui se invarte in jurul vostru, ci pur si simplu, pentru ca are norocul sa fie copilul vostru!

 

Dezvoltarea intelectuala la 4 ani

Dovada evolutiei sta in perfectionarea limbajului, in cresterea capacitatii de comunicare, o explozie a vocabularului si a puterii de a intelege lumea din jur. De la cele 200 de cuvinte in anul precedent, la finele celui de al patrulea an de viata, copilul ajunge la un vocabular care depaseste 1500 de cuvinte. In cursul acestui an intelege sensul prepozitiilor: sub, pe, deasupra etc. si reuseste sa construiasca fraze. Copilul intelege in mod deplin sensul abstract al cuvintelor, iar intrebarile sunt logice, micutul cerand cu adevarat lamuriri despre lumea din jur. Tot in aceasta perioada intelege pronumele si-l foloseste corect.

Poate avea mai departe probleme de pronuntie, dar acestea se rezolva  in timp. Daca suspectezi dificultati reale apeleaza la sfatul si la ajutorul unui logoped. Statisticile arata ca 35% dintre copii au probleme de pronuntie. In cea mai mare parte acestea se rezolva in timp.

O precizare in plus, pentru parintii stresati: dificultatile de pronuntie nu sunt un indiciu din care sa rezulte o slaba dezvoltare intelectuala a copilului.

O dovada a complexitatii capacitatii intelectuale si a faptului ca inteligenta acestuia este in plina dezvoltare este faptul ca are abilitatea de a gasi raspunsuri (de cele mai multe ori fantastice, dar logice), la lucrurile din jurul sau pe care nu le cunoaste sau nu le intelege.

In cursul acestui an de viata descopera imaginatia. Copilul isi poate construi o lume a lui, poate avea prieteni imaginari si se poate juca fara probleme singur in compania „lor”.

 

Dezvoltarea fizica la 4 ani

In cursul acestui an, prichindeii nu pot sta locului. Nu inteleg notiunea de odihna, astfel ca sunt in stare sa alerge, sa sara si sa topaie pana la epuizare. Nu te stradui sa-i spui sa stea locului, pentru ca nu stie ce este aia. Cel mai bine este sa-l tentezi cu activitati care sa nu-l solicite fizic, pentru a-l face sa stea, scrie Parenting.org.

Toate acestea au efecte asupra infatisarii copilului. In acest an copilul pierde o parte din grasime, pe masura ce musculatura se dezvolta si creste in inaltime.

Intervalul ii ofera abilitati noi, in ceea ce priveste capacitatile fizice. Pot merge pe tricicleta, chiar si pe bicicleta, daca sunt invatati, se catara foarte usor. Evident, habar nu au ce inseamna riscul si pericolul asa ca accidentele sunt aproape inevitabile. Perioada necesita o supraveghere constata si foarte atenta din partea parintilor, micutii fiind foarte nazdravani. Cea mai buna cale ramane prevenirea, indiferent ca este in casa sau afara. 

 

Citeste si

Copilul la 3 ani

Copilul la 5 ani

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!