Sari la conținut

Copilul tău adoarme prea târziu? Cum îl poți face să meargă mai devreme la culcare

Ora 9 a sosit, Moș Ene n-a venit… Cam așa ar cânta majoritatea părinților care nu reușesc să-și convingă copiii să adoarmă mai devreme de ora 9 seara. Problemele de somn ale copiilor sunt printre cele mai grave probleme cu care se poate confrunta o familie. Şi aceasta nu doar pentru că tulburarea de somn afectează negativ dispoziţia şi performanţele copiilor, ci şi pentru că îi poate afecta şi pe ceilalţi membri ai familiei. Dacă te numeri printre părinții menționați mai sus, atunci ar fi bine să apelezi la următoarele metode care te pot ajuta să îl determini pe cel mic să meargă la culcare mai devreme.

Mulţi dintre părinţi nu ştiu sigur cât ar trebui să dureze somnul copiilor lor. Experţii în domeniu recomandă următoarele perioade de timp pentru somn în funcţie de fiecare etapă de vârstă:

  • Sugari (3 până la 11 luni): 14 până la 15 ore
  • Antepreşcolari: 12 până la 14 ore
  • Preşcolari: 11 până la 13 ore
  • Şcolari: 10 până la 11 ore

Bineînțeles, perioadele de timp de mai sus nu presupun un somn continuu decât în cazul școlarilor mari. Bebelușii și preșcolarii au parte de ore de somn și pe parcursul zilei.

Revenind la rutina somnului, este foarte importantă ora de culcare. Cum îl poți face pe cel mic să meargă mai devreme la culcare? Iată câteva recomandări:

Pregătirile să înceapă mai devreme

Un copil care stă treaz până la orele 21.00–22.00 adoarme greu, ajungând să sufere de nervozitate şi hiperactivitate. Studiile au arătat că tensiunea, ritmul cardiac şi nivelul de cortizol sunt modificate în mod pozitiv dacă cei mici adorm mai devreme. Deşi unii părinţi cred că dacă îşi ţin copiii până târziu, aceştia vor fi epuizaţi şi vor adormi mai uşor. “Fals!”, spune Elizabeth Pantley, autoareacărţii „No-Cry Sleep Solution“. Tocmai de aceea ar fi bine să-l pui în pat mult mai devreme decât de obicei. La ora 8 seara, cel târziu, ar trebui să înceapă “Operațiunea Pregătirea de Somn”.

Fără lumină!

Este recomandat să scazi intensitatea luminii din dormitorul copilul cu 60 de minute înainte de ora de culcare. “Prea multă lumină poate afecta negativ ceasul de somn intern“, spune Kevin Smith, psiholog clinic. Desigur, nu trebuie să îl laşi să doarmă în beznă dacă are teamă de întuneric. În acest caz, poți folosi o lumină de veghe.

►Citește și 10 lucruri pe care ar trebui să le ştii despre somnul copiilor de 10 ani

Fără tablete ori telefoane înainte de culcare

Cercetările arată că utilizarea acestora poate face ca cel mic să adoarmă mai greu sau să se trezească pe parcursul nopţii.

Relaxare înainte culcare

Sunt mulți copii care sunt foarte sensibil când vine vorba de zgomotul din timpul somnului. Din păcate, pentru unele familii este destul de greu să păstreze liniştea atunci când micuţul lor merge la culcare. Dacă și prichindelul tău are o problemă cu zgomotul, poți încerca să-i pui ]n surdină muzică instrumentală de relaxare.

Respectă rutina!

Fără o rutină consecventă, ora de culcare poate deveni o experienţă emoţională şi imprevizibilă ce poate avea ca rezultat refuzul copilului de a dormi. Așa că, după ce ați stabilit împreună ora la care să meargă la culcare, nu uita de băiţa dinainte şi una din poveştile preferate. Astfel, cel mic va accepta mai ușor ora de culcare.

►Citește și Rutina de somn la copii. Recomandările specialistului

Povestea de “Noapte bună!”

O poveste înainte de culcare este de mare ajutor. Însă ai grijă ce fel de cărți alegi pentru a-i citi copilului tău înainte de culcare, pentru că acţiunea şi aventura dezvoltă imaginaţia copilului, dar și nivelul de anxietate, îngreunând astfel procesul somnului.

Sursa: TopBuzz

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!