Sari la conținut

Copilul tau are epilepsie. Ce va face la scoala?

Pentru copiii cu epilepsie, mersul la scoala este adeseori stresant. Ei se tem sa nu faca o criza in clasa si sa „se faca de ras”. Copiii nu sunt singurii stresati de mersul la scoala, parintii sunt la fel de stresati (daca nu chiar mai stresati!). Grijilie lor sunt legate de faptul ca profesorii nu stiu cum sa reactioneze si sa gestioneze crizele epileptice.

In Romania informatiile legate de epilepsie sunt insuficient diseminate in scoli si acest lucru contribuie din plin la grijile parintilor. Totusi, trebuie sa stii ca epilepsia nu este o boala atat de rara si este posibil ca profesorii sa mai fi avut in clasa copii cu epilepsie.

Deoarece nu te poti baza pe cunostintele profesorilor in materie de epilepsie, cel mai bine ar fi sa te implici activ si sa le explici cum pot fi gestionate crizele copilului tau.

Mai mult, daca faci acest lucru ii vei putea oferi copilului un trai cat mai aproape de normalitate, fara teama permanenta ca i s-ar putea intampla ceva rau. Informandu-i pe cei din jurul copilului cum se manifesta crizele lui de epilepsie si ce masuri trebuie luate reduci considerabil din teama si anxietatea tuturor celor implicati.

De mana cu cel mic la scoala

Este bine sa incepi informarea in legatura cu afectiunea copilului tau inca de la inceputul scolii. Cei care trebuie sa afle in primul rand sunt dirigintele (sau invatatoarea) si medicul sau asistenta scolii. Explica-le ca copilul tau are epilepsie si ce inseamna acest lucru. Daca par neincrezatori in informatiile pe care le dai, ofera-le o brosura de informare in care sunt sintetizate cele mai importante lucruri legate de epilepsie.  Poti descarca gratuit de pe site-ul Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie un ghid gratuit in care vei regasi informatii importante: ce este epilepsia, cine are epilepsie, cum se trateaza si ce trebuie facut in cazul in care cineva are o criza de epilepsie.

Este foarte important sa faci acest lucru pentru ca cei din jurul copilului sa nu reactioneze exagerat. Trebuie sa stii ca exista mituri absurde in folclorul romanesc de care este bine sa iti feresti copilul. De exemplu sa fie muscat de degetul de mic sau sa i se puna ceva intre dinti pentru a nu isi inghiti limba. Acestea sunt mituri barbare care fac numai rau copilului! Dar chiar si simpla chemare automata a ambulantei la declansarea unei crize ii poate speria atat pe copilul care are o criza, cat si pe ceilalti copii. Iar daca profesorii nu sunt informati in prealabil, ei nu vor sti ca este de ajuns in majoritatea cazurilor sa puna copilul usor pe o parte si sa stea alaturi de el pana la terminarea crizei, avand grija ca acesta sa nu se loveasca.

Mai mult, profesorii trebuie sa stie ca majoritatea dintre copiii cu epilepsie au boala sub control, ceea ce inseamna ca nu fac crize (probabilitatea apare in cazul in care uita sa isi ia medicamentele).

In cazul in care epilepsia copilului nu este controlata eficient, este bine sa incercati sa stabiliti un mod alternativ de educatie (acasa de exemplu) sau sa dispuneti de metode de protectie suplimentare. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!