Sari la conținut

Cum aleg gradinița pentru copilul meu?

Vine o vreme când, deși copilul abia a început să mergă fără ajutor și să se facă înțeles folosind cuvintele, ne gândim cum să-i găsim o grădiniță potrivită.

Pentru părinții care se află la primul lor copil, alegerea unei grădinițe este o decizie pe atât de dificilă și consumatoare de timp, pe atât de interesantă. Mulți dintre părinți se transformă în adevărați cercetători de teren și pornesc o investigație susținută. Prietenii, colegii de serviciu și cunoștințele cu copii sunt principala sursă de informație și recomandări. Internetul și siturile pentru părinți oferă și ele informații bogate, mai ales pentru a vă familiariza cu ceea ce oferă o creșă/grădiniță.

E util să vă alcătuiți o listă de întrebări pentru a putea compara așteptările voastre, mai ales atunci când vizitați mai multe grădinițe. Este recomandat să vedeți cel puțin trei grădinițe, de preferat în zonă (sau ușor accesibile) pentru a vă familiariza cu ofertele, dar mai ales pentru a găsi mediul cel mai potrivit copilului.

Vizita este un important prilej de a cunoaște nu numai spațiilede care dispune grădinița, dar este un prim contact direct cu conducereaacesteia. Prima impresie contează întotdeauna, așa că vă puteți forma o opinie despre profesionalismul personalului de conducere din modul în care vă prezintă activitatea, vă răspunde la întrebări cu zâmbet și căldură. Vizita este un moment în care este bine să observați toate spațiile, cu precizarea că, momentul vizitei să fie stabilit anterior pentru a deranja cât mai puțin activitatea copiilor. Sălile de clasă, sala de masă, dormitoare și spațiul de joacă în aer liber sunt la fel de importante.

 

După ce ar trebui să vă uitați, în căutarea grădiniței perfecte, adică cea potrivită copilului și familiei vostre?

Un mediu plăcut, în care se recunoaște rolul și importanța jocului se poate observa după primii pași pe ușa grădiniței. Este un spațiu luminos, aerisit, curat? Nu căutați un număr prea mare de jucării, căutați ca acestea să existe într-un număr suficient, raportat la numărul copiilor din fiecare grupă (nu în exces) și să fie la dispoziția copiilor. Câteva caracteristici ale spațiului exterior sunt de asemenea importante. Este curat, bine îngrijit, cu aparate de joacă funcționale? Copiii sunt în siguranță afară? Se observă urme ale activității copiilor afară (jucării vehicule, nisip, grădină pentru plantat)?

Și decorurile spun multe despre rolul copiilor în grădiniță. Ele aparțin copiilor sau pereții sunt pictați de adulți? Decorurile reflectă activitatea curentă a copiilor sau sunt vechi iar scopul lor este strict decorativ?

Personalul este cheia unei educații de calitate. Vizita voastră poate dezvălui cu ușurință dacă personalul este vesel, zâmbitor, implicat în activitățile cu copiii. De asemenea, calificările personalului și preocuparea conducerii grădiniței pentru formare continuă este o garanție a standardelor aplicate în grădiniță și implicit, a calității educației. În multe grădinițe, personalul și calificarea acestuia apar chiar și pe site-ul grădiniței sau pe ușile claselor. Dacă aceste informații sunt transparente și la dispoziția părinților este un semn important!

O altă informație importantă se referă la numărul de copii dintr-o grupă, dar mai ales de numărul de copii alocați unui adult calificat. Studiile despre educația timpurie recomandă că o rată considerată eficientă pentru a respecta particularitățile de vârstă și individuale ale copiilor preșcolari este de 8 copii la un adult.

Starea copiilor și atmosfera din grădiniță se pot simți în aceeași primă vizită. Copiii par fericiți? Sunt implicați în activități, se joacă? Personalul este atent la ceea ce fac copiii?

Din ce în ce mai mulți părinți nu mai caută grădiniță pentru supravegherea copiilor, ci pentru stimularea și educația oferită. Astfel, principiile educaționale promovate de grădiniță sunt foarte importante și ele trebuie să fie concordante cu valorile părinților. Căutați un program alternativ de educație sau unul tradițional? Puteți cere conducerii grădiniței să citiți mai mult despre principiile de educație aplicate.

În multe grădinițe părinții sunt parteneri recunoscuți, prezenți în grădiniță și continuând acasă activitățile, jocurile și modelul de educație. Aflați prin întrebări care este situația în grădinițele pe care le vizitați. Părinții sunt acceptați în clasă? În ce situații? Cum sunt informate familiile despre progresul și evoluția copilului? La ce interval de timp?

Un alt aspect foarte important pentru părinții cu copii mici se referă la strategia grădiniței pentru acomodarea copiilor. Părinții sau alt adult de referință sunt acceptați în grădiniță pentru o acomodare treptată a copilului pentru familiarizarea cu noul mediu? Când se consideră că este pregătit copilul să rămână singur în mediul nou?

Dacă vă interesează un program prelungit de grădiniță, prepararea mâncării și meniul oferit copiilor sunt aspecte foarte importante. În grădiniță se promovează o alimentație sănătoasă și echilibrată? Meniurile oferite copiilor sunt adaptate fiecărui sezon? Ele sunt realizate de un medic pediatru sau de nutriționist? În timpul vizitei este posibil să primiți un exemplu de model sau puteți solicita unul.

Un aspect important îl constituie și taxa pentru grădiniță. Ce costuri opționale sunt și pentru ce activități? De obicei oferta educațională și cea de preț sunt transmise în scris sau oferite letric în timpul vizitei, tocmai pentru a putea înțelege exact costurile și ce includ acestea. Adresați întrebări suplimentare pentru a elimina orice neînțelegeri privind acest aspect important, ca de exemplu: Există taxă de înscriere? Cât timp este închisă grădinița pentru vacanțe și cum se plătesc acestea?

Acestea sunt câteva din cele mai importante aspecte pentru a alege grădinița potrivită. Pe măsură ce veți vizita, experții veți fi chiar voi.

Va dorim succes și vă așteptam într-o vizită și la Grădinița Bambi!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!