Sari la conținut

Cum arata o camera de joaca Montessori

Nu exista parinte care sa nu fi auzit de minunile educatiei Montessori si care sa nu fi cochetat cu ideea de a incerca si el cateva activitati. Insa sunt atat de multe, cu ce anume sa incepi?

Sugestia mea ar fi sa pornesti de la schimbarea spatiului de joaca, astfel incat sa creezi unul mai propice studiului. In general toate casele noastre arata cam la fel - sunt pline ochi de jucarii din plastic, cu baterii, care stau aruncate unele peste altele si sunt nebagate in seama cu lunile.

Intr-o camera Montesorii lucrurile stau cu totul altfel

- jucariile sunt facute din materiale naturale - lemn, panza, hartie. Si, pe cat posibil, au un design frumos, astfel incat sa fie invatati de mici sa aprecieze armonia.

- nu exista gramezi de jucarii, ci numai cateva, asezate in ordine, toate la vedere. Pentru asta te vor ajuta mult cateva cosuri, in care sa strangi obiectele similare, de exemplu cuburile.

- accentul se pune pe stimularea imaginatiei, asa ca nu exista jucarii care dau totul de-a gata. Copiii sunt oarecum obligati sa faca un scenariu in jurul lor, nu doar sa apese un buton ca sa auda o voce stridenta cum tipa. 

 

Si fiindca exemplele sunt cele mai graitoare, sa va prezint cateva imagini.

Asa arata un colt de activitati Montessori pentru un copil de un an:

Aici gasiti unele dintre cele mai utilizate obiecte cu care te poti juca in stil Montessori, 2-4 ani.

Un frumos exemplu de clasa Montessori este mai jos - totul se gaseste la nivelul copiilor, spatiul este mare si deschis:

In Montessori nu este vorba de a impune ceva copilului, ci de a-i creea un mediu mai propice unei dezvoltari armonioase tinand cont  de inclinatiile sale naturale. De aceea primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-l urmaresti cu atentie sa vezi ce anume ii place sa faca si apoi sa construiesti camera in functie de acele elemente punand accent pe aerisit, ordine, natural, frumos. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!