Sari la conținut

Cum iti inveti copilul sa-si faca prieteni

Se spune ca fiecare om isi alege prietenii, iar prietenii pe care ii are arata ceea ce fel de om esti. Parintii, profesorii si alti adulti din familia unui copil sunt cei care trebuie sa-i arate acestuia cum sa-si faca prieteni si, mai ales, cum sa-i aleaga.

Parintii sunt cei care trebuie sa-i arate copilului cum se construieste o relatie de prietenie. Cel mai bun demers este acela de a fi prieten cu copilui tau si de a accepta o relatie de la egal la egal cu acesta. Asa ii vei putea invata sa fie corect, sa nu triseze in joc, sa stie sa piarda fara sa se necajeasca. Si, cel mai important, il vei invata sa-si trateze colegii si prietenii ca pe niste parteneri de nivel egal, fara sa se simta superior sau inferior in fata lor.

Ofera-i copilului conditii pentru a-si exercita abilitatile sociale. Daca este tinut prea mult in casa, exista riscul ca un copil sa devina timid in prezenta celorlalti, sa se simta timorat sau dimpotriva mult prea bagacios, prea dornic sa se impuna in fata celor cu care se joaca. Copilul, mai ales cei prescolari, trebuie sa invete sa se integreze intr-un grup, iar aste se obtine atat pe terenurile de joaca dar si prin practicarea de sporturi de echipa.

Spectacolele de teatru, competitiile de orice fel sunt tot atatea prilejuri de a-l obisnui pe copil sa relationeze cu ceilalti si sa ii selecteze din randul celorlalti pe cei compatibili cu el in ceea ce priveste comportamentul si preferintele.

Gestionarea conflictelor, inevitabile, este un alt aspect esential de care parintii trebuie sa tina seama pentru ca este un detaliu important in dezvoltarea abilitatilor copilului de a-si face prieteni. Parintii sunt cei care trebuie sa-l indrume pe copil cu sa rezolve diferendele respective fara ca acest lucru sa pericliteze relatiile lui de prietenie.

Extrem de important este si ca parintii sa ii invete pe copii sa isi selecteze prietenii pe criterii corecte, iar acest lucru este valabil la orice varsta. Ofera-i conditiile pentru a cultiva si dezvolta o relatie de prietenie cu alti copii de varsta lui, incurajeaza-l si lasa-l sa comunice cu prietenii lui, ajuta-l sa inteleaga ce sunt dovezile de prietenie.

Incurajeaza-ti copilul sa intre in colectivitati unde preocupatile sunt comune. O poate face de la varste foarte mici, de regula imediat ce are capacitatea de a se exprima, si trebuie sa-i explici si sa-i arati ce inseamna prietenia si, mai ales, ce inseamna sa fii prietenul cuiva.

Copilul care este implicat in activitati colective cu alti copii de varsta lui sunt mult mai sociabili, se decurca mai bine, invata sa ia decizii corecte si au abilitati de comunicare mult mai bune. In plus copilul care a fost membru al unor colectivitati de copii de varsta lui s-a integrat mai bine si mai repede la scoala.

Afla mai multe despre prietenii imaginari.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!