Sari la conținut

Cum nu trebuie sa fie un doctor pediatru

Ultima mea experienta la un doctor pediatru a fost un mare dezastru. Desi am mers la un centru privat cu o faima 'recunoscuta' in oferirea de servicii medicale de toate felurile. Ceea ce m-a facut inca o data sa ma gandesc la cum nu trebuie sa fie un doctor pediatru. Si, din pacate, daca nu mergi la cineva recomandat de o cunostinta sunt mari sanse sa il intalnesti.

 

Un doctor bun nu trebuie sa bagatelizeze.

O vizita cu un copil la un doctor nu este o distractie, un act de placere. Daca o faci, inseamna ca exista o problema. Sau potenta unei probleme, mai exact o neliniste. El trebuie sa isi ofere timp, ca doar l-ai platit, nu numai pentru examinare, ci si pentru explicatii. O atitudine superioara, cum de nu stiati asa ceva?, sau, si mai rau, una monosilabica nu ajuta pe nimeni.

Daca te intalnesti cu asemenea specimene nu trebuie sa te lasi intimidat si sa pleci cu aceleasi nelinisti cu care ai venit. Pune cate intrebari sunt necesare pana cand primesti raspunsurile dorite.

 

Un doctor bun nu trebuie sa exagereze.

Atat in ceea ce priveste tratamentul, cat si in ceea ce priveste comunicarea. Se stie deja, sunt mult prea multi care trateaza raceli banale folosind antibiotice. Sau care pun perfuzii atunci cand nu este neaparat necesar, pretinzand ca asa este 'mai sigur'. Intotdeauna trebuie sa fii foarte atenta la tratamentele propuse si sa te interesezi inainte de aplicarea lor daca nu exista alte metode, mai putin intruzive. Doctorii adeseori au vazut atatea 'nenorociri' incat aproape au devenit imuni. Dar tu nu, este vorba despre copilul tau.

 

Un doctor bun trebuie sa poata oferi o solutie.

Raspunsul nu poate fi in niciun caz o ridicare din umeri sau o intrebare 'de ce ati venit la mine?'. Daca sunt necesare investigatii ulterioare sau problema depaseste aria sa de expertiza trebuie sa fie in stare sa iti spuna unde sa te duci. Faptul ca ridica din umeri si spune ca problema nu il priveste nu arata decat ca atat profesional, cat si uman, are mari carente.

 

Un doctor bun trebuie sa fie interesat de rezultatul tratamentului propus.

Fie te programeaza la o noua vizita dupa efectuarea tratamentului, fie iti ofera numarul sau de telefon pentru a discuta pe parcursul tratamentului, munca sa nu se incheie in niciun caz cu scrierea unei retete. Daca plecati din cabinet si el nu schiteaza niciun gest care sa arate ca il intereseaza urmarea acestei vizite, atunci nu ati nimerit la pediatrul potrivit. Daca totusi vreti sa continuati cu el ii puteti cere voi informatii despre o contactare viitoare.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!