Sari la conținut

Cum să asiguri necesarul de activitate fizică pentru copilul tău

Din ce în ce mai multe statistici descriu date îngrijorătoare despre nivelurile și răspândirea obezității în rândul copiilor și tinerilor. Aceste informații nu ar avea o importanță atât de ridicată dacă greutatea crescută nu ar fi corelată cu diverse probleme de sănătate fizică și emoțională. Studiile nu vorbesc totuși numai despre prezența acestei dificultăți cu care mulți copii și părinții lor se confruntă, ci și despre factori de combatere a obezității și efectelor ei nocive.

Dintre aceștia, iese în evidență activitatea fizică, fiindcă este un element esențial în viața fiecărui om, pe tot parcursul de dezvoltare, astfel că deprinderea unui tipar de activitate fizică în copilărie poate deveni o plasă de siguranță sănătoasă pentru tot restul vieții. În acest articol vor fi aduse în discuție câteva activități fizice atractive pentru copii, pe care părinții să le poată facilita astfel încât sportul să nu fie pentru copii doar o obligație și o „chestie din cauza căreia nu pot sta la calculator”. Citește mai departe pentru a afla ce activități îi încântă pe cei mici (5-10 ani) și reprezintă un efort fizic suficient pentru menținerea sănătății acestora.  
 
Află ce activități solicită efort fizic, dar sunt și distractive pentru copii

 
O activitate de-a dreptul iubită de copii e jucatul pe trambulină. Fie că alegi să mergi cu el de câteva ori pe săptămână la o trambulină ori decizi să îi cumperi una acasă, jucatul pe trambulină va avea efecte pozitive asupra sănătății lui din mai multe motive. În primul rând, săritul pe trambulină dezvoltă abilități de coordonare a membrelor, din cauza echilibrului pe care copiii încearcă să îl obțină pe o suprafață atât de mobilă. În al doilea rând, trântele pe care le iau și încercarea constantă de a se ridica funcționează ca bune exerciții cardio pentru cei mici. Nu în ultimul rând, săritul (mai degrabă căzutul) pe trambulină scade teama copiilor de lovituri superficiale și crește șansa ca ei să se angajeze în alte activități fizice precum mersul pe bicicletă sau alergatul, pe care le-ar putea evita de frica căzăturilor sau a loviturilor minore.

Copiii, în special cei mai măricei, de peste 7 ani, adoră bicicletele și orice alt mijloc de transport cu pedale. E de asemenea un bun mod de a explora lumea ce îi înconjoară când sunt mici, fără să poată dispărea mult prea departe de privirile grijulii ale părinților. La altex.ro există numeroase tipuri de biciclete pentru copii, astfel încât, în funcție de experiența la pedale a copilului tău, poți să îi cumperi o bicicletă cu roți ajutătoare pentru perioada de tranzit sau chiar un model clasic cu două roți.

Probabil că cea mai sănătoasă activitate fizică este înotul. E printre puținele sporturi ce implică aproape toate grupele de mușchi și are în același timp și funcție de exercițiu cardio. Este de asemenea un tip de activitate ce are aplicații importante în viața extrasportivă, fiind o deprindere esențială în situații de urgență sau de salvare a altora. În cazul în care consideri că mediile naturale în care se poate învăța înotul sunt periculoase, există bazine acoperite în aproape toate orașele țării, unde copiii pot deprinde această abilitate în siguranță.

În concluzie, activitatea fizică poate fi și distractivă, nu doar necesară. Copiii pot fi expuși încă de mici la activități și sporturi ce îmbunătățesc mobilitatea și coordonarea (trambulina, înotul), scad teama de lovituri superficiale (trambulina, bicicleta) și cresc capacitatea de acțiune în situații de urgență (înotul).   
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!