Sari la conținut

Cum sa dezvoltati abilitatile de a scrie ale copilului

Ca si cu toate noile abilitati, tot ce trebuie sa faceti este sa il incurajati si in acest caz sa-i furnizati tot ce are nevoie. A scrie nu este deloc ceva usor si necesita atat o maturizare motorie, cat si o maturizare intelectuala. Copilul va invata mult mai repede sa citeasca si sa vorbeasca decat sa scrie.

Dar asta nu inseamna ca nu puteti face ceva ca sa invete sa scrie mai usor. Daca vreti sa va implicati inainte de a ajunge la varsta scolara sunt cateva lucruri pe care le puteti face:

Inca de la varsta de 1 an trebuie sa ii dati creioane si hartie sau carte de colorat cand isi arata interesul pentru mazgalit.

Lasati-l sa mazgaleasca ori de cate ori vrea, dar luati o pauza daca se enerveaza. Invatati-l pe copil sa isi descarce nevoile artistice pe foaia de hartie pe care o are in fata si nu pe pereti sau pe podea. Incercati sa nu il lasati sa manance articolele si incercati sa-i luati creioane care nu sunt toxice.

Nu incercati sa il invatati de la o varsta frageda sa scrie cifre si litere deoarece acestea trebuiesc invatate atunci cand copilul se arata interesat. Anumite studii arata ca micutii care sunt invatati de acasa sa scrie cifre si litere au un avantaj la inceputul scolii, dar pe care il pierd dupa aceea cand realizeaza ca nu mai pot memora la fel cum au facut-o inainte.

In final, asigurati-va ca vorbiti cu copilul dumneavoastra si ii cititi cat se poate de mult. Cu cat aude mai multe cuvinte cu atat se dezvolta creierul lui mai bine. Acest lucru avantajeaza si abilitatile de comunicare ale copilului dumneavoastra. Cuvintele sunt mult mai usor de scris si de citit atunci cand sunt cunoscute. Cu cat vocabularul este mai variat, cu atat procesul de scriere / citire este mai usor.

 

Cum invata sa scrie copilul la scoala

Cu totii ne amintim de perioada in care umpleam caiete intregi de linii si bastonase. Unii trec mai usor prin aceasta perioada, altii isi pierd cu usurinta rabdarea. Aceasta perioada este numita in limbajul de specialitate preabecedara si are in vedere invatarea de elemente disparate. Ea se face inca din clasa pregatitoare, care este ultima grupa de la gradinita. Accentul se pune mai mult pe joaca, pentru a se reduce din stresul repetabilitatii.

Urmeaza perioada abecedara, care are in vedere recunoasterea literelor si cifrelor. Se repeta pana cand se invata toate litere alfabetului.

Perioada postabecedara urmareste cresterea vitezei si insusirea unor cunostinte care tin de ortografie. Mai multe informatii pe aceasta tema gasiti aici.

 

Ce puteti face acasa

- incurajati copilul sa isi scrie numele

- incurajati copilul sa se exprime, sa va povesteasca un desen animat, sa foloseasca comparatii si adjective pentru a descrie lucrurile, sa imparta o actiune in parti mici

- pana cand el va vorbi fluent, este rolul vostru sa vorbiti. Lasati-l sa deseneze si povestiti voi ce vedeti, comentati voi desenele animate sau cartile

- lasati-l sa se joace cu literele, astfel incat sa se obisnuiasca sa le vada si, in final, sa le recunoasca. Aveti cateva idei aici.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!