Sari la conținut

Cum sa faceti fata unei situatii de urgenta

Trairea unei situatii de urgenta poate crea un stres foarte mare. Nimeni nu reactioneaza la fel in fata acestui tip de situatie si nu exista reactii bune sau rele, important este sa reactionati!


 Etape esentiale pentru a supravietui unei situatii de urgenta:

-         Ramaneti calm, copilul dumneavoastra va cauta consolarea si va va observa reactia. Daca va panicati, copilul isi va pierde cumpatul si acest lucru nu va ajuta cu nimic situatia.

-         Spalati-va pe maini inainte de a examina o rana. Aceasta va diminua riscurile de infectie.

-         Atunci cand trebuie sa intrati in contact cu sange, puneti-va manusi sterile din latex, pentru a preveni riscul maladiilor infectioase.
 

Inainte de a interveni in urma unui accident sau a unei situatii de urgenta, trebuie sa evaluati rapid situatia. In acest mod, veti putea constata gravitatea si lua masurile necesare.
 

Iata lucrurile ce trebuie verificate:

-         Uitati-va in interiorul gurii copilului pentru a verifica daca exista un obiect ce-i blocheaza caile respiratorii. Retrageti delicat orice obiect ati putea gasi acolo. Cu toate acestea, nu verificati brusc, pentru ca este posibil sa-l afundati si mai mult.

-         Verificati respiratia copilului, observand ridicarea si coborarea pieptului. Apropiindu-va urechea de gura sa, ascultati sunetul respiratiei sale. Daca nu respira, dar ii simtiti pulsul, trebuie sa-i faceti  respiratie artificiala.

-         In cazul unui copil de mai putin de un an, verificati-i pulsul apasand usor, cu varful degetelor, in interiorul partii superioare a bratului copilului, intre cot si umar.

-         In cazul unui copil mai mare de un an, verificati pulsul cu varful degetelor, dar nu cu degetul mare, pe artera principala (cea mai groasa) a gatului copilului.

-         Dupa ce faceti aceste verificari, controlati sangerarile, otravirea, traumatismele sau fracturile. Luati imediat masurile necesare pana la venirea personalului medical.

-         Trebuie deasemenea sa verificati daca are rani la cap, la gat sau pe spate. Priviti in jurul dumneavoastra si observati ce vedeti. De exemplu, un scaun cazut pe jos, o schela sau o scara in apropierea accidentului.

-         NU DEPLASATI NICIODATA un copil care prezinta posibilitatea unei traume la spate sau la gat, pentru ca aceasta ii poate agrava starea.

 

 

Cand trebuie sa apelati la serviciile de urgenta

Este posibil uneori sa ezitam sa sunam la serviciile de urgenta. Situatia este cu adevarat critica? Exagerez eu? Sunt isterica? Aveti incredere in dumneavoastra si urmati-va instinctul. Intr-o asemenea situatie e mai bine sa faceti un apel inutil, decat sa nu sunati deloc. Daca va ganditi ca este o urgenta, probabil ca este cu adevarat una.

Iata cateva situatii care necesita sa sunati imediat serviciile de urgenta:

-         Inconstienta sau schimbarea starii de constienta.

-         Probleme respiratorii (dificultati de respiratie sau lipsa respiratiei)

-         Durere sau presiune persistenta in piept.

-         Absenta pulsului.

-         Hemoragie grava.

-         Voma sangvinolenta si prezenta sangelui in urina.

-         Otraviri.

-         Convulsii sau dureri violente de cap.

-         Rani la cap, gat sau spate.

-         Posibilitatea unei fracturi.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!