Sari la conținut

Cum să îţi linişteşti copilul, fără să te foloseşti de cuvinte

Atunci când copilul tău este supărat, se simte singur sau descurajat, parcă şi ţie ţi se rupe inima în două. Nu ştii ce să mai faci şi ce să mai spui, pentru ca micuţului să îi revină zâmbetul pe buze şi în suflet. Uneori, însă, un simplu gest este de ajuns.

Ştiai că, în subconştient, oamenii asociază căldura fizică, cu cea emoţională? Poate nu întâmplător englezii, atunci când vor să spună “a ridica moralul”, se folosesc de expresia “warm up”, care se mai traduce şi prin “a încălzi”. Mai mult, legătura dintre căldura fizică şi cea  sufletească are rădăcini în frageda noastră pruncie, când, bebeluşi fiind, ne simţeam confortabil şi în siguranţă numai la pieptul mamei, acolo unde era cald şi bine.

“Deşi nu ne amintim de momentele în care am fost hrăniţi la sân, răspunsul pozitiv la căldură rămâne înmagazinat în creierul nostru”, explică John Bargh, profesor de psihologie la Yale University.

► Citeşte şi Cele mai eficiente fraze pentru a calma tantrumurile copilului de 3-4 ani

Aşadar, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru copilul nostru supărat este să îl încălzim fizic. Iată ce funcţionează cel mai bine:

Fă mai cald în casă – Nu, nu râde! Căldura din casă îl apropie pe copil de oamenii din jurul lui. În cadrul unui experiment german, unor copilaşi cu vârsta cuprinsă între 4 şi 6 ani li s-au dat creioane colorate, spunându-li-se că le pot împărţi cu prietenii lor. Copiii care se aflau în camera în care temperatura era de peste 21 de grade Celsius au fost mult mai darnici cu prietenii lor, decât aceia aflaţi în camere de 15 grade. Încă o concluzie de menţionat este că numai acei copii ataşaţi de părinţii lor au răspuns astfel în cadrul experiementului; ceea ce ne întăreşte şi mai tare convingerea că primele luni din viaţă, la pieptul mamei, sunt extrem de importante.

De asemenea, îl poţi strange pe micuţ în braţe sau chiar înveli cu o pătură pufoasă, din aceleaşi considerente.

Oferă-i o supă fierbinte sau o ciocolată caldă -  “Aparent, în mod raţional, o cană caldă ţinută în mână sau un lichid cald consumat nu are nicio legătură cu starea noastră de sprit, dar între corp şi minte există o conexiune puternică”, explică dr. John Bargh.
Bargh şi alţi specialişti au coordonat experimente în cadrul cărora o parte dintre subiecţi au fost rugaţi să ţină o cană caldă în mână, iar ceilalţi una rece, fără ca ei să ştie la ce se referă studiul din care făceau parte. Apoi, subiecţii au fost întrebaţi ce perere au despre persoanele prezente în jurul lor. Concluzia a fost că aceia care ţineau în mână o cană caldă i-au plăcut pe cei de lăngă ei mai mult decât aceia care ţineau o cană cu ceva rece.

Aplică aceste strategii şi pentru tine.

Copilul nu te va crede că îl ajută o pătură caldă, dacă prietenul lui l-a supărat; şi nici că supa îi va ridica moralul. Dar, dacă te vede pe tine bucurându-te de toate aceste momente şi chiar îmbrăţişându-l, starea lui se va ameliora. O spun psihologii şi neurologii, nu noi.

Sursa foto: Pexels

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!