Sari la conținut

Cum sa-l ajuti pe copil in timpul racelii

Racelile sunt acum in plin sezon si aproape in fiecare luna avem de luptat cu ele si efectele lor adverse asupra copiilor. Nu este de mirare, intrucat sistemul lor imunitar inca nu este format, asa ca daca un adult poate sa treaca prin iarna cu doar o raceala sau niciuna, pentru un copil acesta este numai un vis.

Chiar daca nu este vorba despre o raceala grava, copiii sufera mult pe urma lor - sunt mai apatici, unii plag mult, nu reusesc sa doarma si iritarea lor atinge cote maxime. Iar ingrijorarea ta asemenea, intrucat fiecare raceala este insotita de febra mare si de spaima sa nu se dovedeasca a fi ceva mai grav. Ce poti face sa le fie mai usor?

Curata bine nasul. Chiar si daca sunt copilasi mai mari, care stiu sa isi sufle nasul este bine sa folosesti batista bebelusului. Macar inainte de a se culca. Nu folosi picaturi fara recomandarea medicului. Poti insa, fara probleme, sa cureti nasul folosind solutie de apa salina. Pe care este bine sa o lasi sa actioneze 10-20 de secunde inainte de a curata nasul.

Daca nu reuseste sa doama, il poti ajuta pe copil cu urmatoarele lucruri

- foloseste mai multe perne, pentru a dormi cu capul mai ridicat decat de obicei

- aerul in camera trebuie sa fie umed, asa ca ar fi foarte util un umidificator

- o baie calda inainte de culcare poate fi utila pentru a decongestiona caile nazale

 

Ai mare grija pentru ca mai ales in timpul somnului apare cresterea de temperatura. Daca apare, nu apela la antitermice fara sa afli efectiv cate grade are. Faptul ca incerci sa simti temperatura cu mana adesea induce in eroare. Cel mai bun mod de a afla temperatura corecta este pe cale rectala. Antitermicele se dau in functie de greutatea copilului, asa ca daca nu esti sigura cat mai are, mai bine il cantaresti.

 

Febra poate sa apara mai multe zile la rand, fara ca acest lucru sa indice neaparat faptul ca a aparut o complicatie mai mare, cum ar fi infectie la urechi sau plamani. Cu toate acestea, pentru mai multa siguranta, este bine sa mergeti la doctor pentru confirmarea diagnosticului si tratamentului.

 

Este posibil sa nu aiba pofta de mancare si nu insistati prea mult in aceasta directie. Este insa important sa bea multe lichide, asa ca supele si ceaiurile sunt cele mai recomandate. In ceai pune si o lingurita de miere si o feliuta de lamaie. 

 

Chiar daca sunt plini de energie, o raceala ii poate dobori si pe copii. Asa ca este posibil sa fie mai letargic decat te-ai obisnuit si sa aleaga sa-si petreaca cea mai mare parte a timpului in pat. Apeleaza la carti si povesti pentru a face odihna cat mai placuta. 

 

Igiena este esentiala, mai ales daca sunt mai sunt si alti copii in casa. Spalati-va pe maini des si nu folositi aceleasi tacamuri. Riscul este destul de mare ca intreaga familie sa ajunga sa aiba aceeasi boala. 

 

Raceala dureaza in general cam o saptamana. Asa ca inarmati-va cu multa rabdare si servetele. 

 

La voi ce alte lucruri au functionat?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!