Sari la conținut

De ce copilul mușcă și cum îl putem opri?

Mulți părinți se întreabă de ce copilul lor mușcă. Acest gest este unul obișnuit pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani.

Bebelușii și copiii mici își folosesc gura pentru a explora, învăța și relaționa cu lumea din jur. Ei au acest comportament, pe măsură ce încep să socializeze. De asemenea, copiii pot mușca atunci când se simt nervoși sau frustrați. Bineînțeles, pot exista și motive serioase pentru care cei mici mușcă, dar acestea sunt legate de problemele emoționale de bază. Asta înseamnă că trebuie să-i acorzi copilului o atenție deosebită, pentru a afla motivul comportamentului lui.

► Citește și: Creșterea dinților și mușcăturile la bebeluș, în timpul alăptării

Conform studiilor realizate de Asociația Națională Americană pentru Educația Copiilor Mici, există 5 motive principale pentru care copiii mici mușcă:

Explorare

Bebelușii pot deprinde obiceiul de a mușca de la o vârstă fragedă din cauza curiozității naturale asupra obiectelor care îi înconjoară.
Bebelușii și copiii mici își folosesc toate simțurile, în special gura, pentru a afla totul despre mediul înconjurător. Aceasta înseamnă că pot mușca un alt copil. Dacă se întâmplă acest lucru, atrage-i atenția pentru a nu o face din nou.

Atenție

Un motiv pentru care copiii mușcă este pentru că vor să atragă atenția adulților. În acest caz, este foarte important să-i explici copilului că este greșit ceea ce face și că îi rănește pe ceilalți.

► Citește și: Ce să faci cu copilul când acesta împinge, mușcă, trage de alți copii la grădiniță (2 jocuri de identificat motivele)

Autoaparare

Adesea, copilul va vedea mușcătura ca pe o formă de autoapărare împotriva altor copii. În acest caz, asigură-te că cel mic este în siguranță și că nimeni nu încearcă să îi facă rău.

Control

Copiii au o mare nevoie de autonomie și control. Când observă efectul mușcăturii asupra celor din jur, pot începe să se simtă mai puternici. Pentru a corecta această atitudine, trebuie să te asiguri că îi oferi puiului tău o educație bună. Învață-ți copilul că poate obține respect de la cei din jur fără a recurge la violență.

Schimbare

Un alt motiv pentru care copiii mușcă este prezența unei probleme emoționale în viața lui. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, când în familie apare un nou membru. Mușcarea este o modalitate prin care copilul poate atrage atenția și își poate exprima sentimentele cu privire la o anumită situație.

Cum oprim copilul să nu mai muște?

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să afli de ce copilul mușcă. Acesta este un comportament care poate să nu dispară imediat, așa că răbdarea și înțelegerea sunt esențiale pentru rezultatele pe termen lung.

► Citește și: Copilul meu mușcă! Ce fac?

Gândește-te când și de ce mușcă copilul tău.

Nu-ți pierde copilul din vedere atunci când se află în preajma altor copii. Prezența ta îl va liniști.

Dacă mușcă pe cineva, stai liniștită. Explică-i copilului că ceea ce a făcut a fost total greșit.

Nu țipa la copilul tău și nu-l pedepsi. Încearcă să-l înțelegi.

Amintește-ți că, pe măsură ce copiii cresc, ei pot deprinde anumite obiceiuri pe care părinții trebuie să le corecteze. Cel mai important lucru este să înțeleagă motivele comportamentului lor.

► Citește și: Cum să facem faţă schimbărilor temperamentale ale prichindelului de 2-3 ani

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!