Sari la conținut

De ce nu îi place copilului tău să înveţe

Mulţi părinţi au dificultăţi în înţelegerea celor mici şi a atitudinii lor faţă de învăţare. Poate te-ai întrebat de multe ori DE CE nu-i place copilului tău să înveţe. Doar îi asiguri toate condiţiile, are biroul lui, cărţi, caiete, penar, linişte, căldură. El nu trebuie decât să acumuleze cunoştinţe, să fie stăpân pe materia stufoasă care i se predă la şcoală. Atât. Şi totuşi nu o face. Refuza, zice că nu-i place, că nu poate şi tu îţi storci creierii să vezi unde ai greşit. Nu-ţi găseşti vreo vină şi-atunci tot la el, la ăsta mic al tău, trebuie să fie răspunsul. Tragi şi mai tare de el, sper că într-un final să-şi bage minţile în cap şi să pună mâna pe carte.

Poate l-ai obligat să facă lucruri care nu îl atrag şi pentru care nu se simte pregătit. L-ai dus şi la înot, şi la tenis, şi la karate, şi la franceză. Ţi-a spus că vrea pian, dar nu l-ai ascultat. Parcă el ştie ce vrea.
Poate ai pierdut din vedere faptul că micuţul tău primeşte, procesează şi reţine mai uşor informaţia pe unele canale decât pe altele. Identificându-le corect, vei putea face procesul de învăţare plăcut şi eficient. Doar asta ne dorim cu toţii pentru copiii noştri, nu-i aşa? Să vrea să înveţe, să le vezi sclipirea în ochi, să le trezeşti interesul.

Este atât de important să le oferim şansa unui start excelent pentru procesul lor de formare! Îndrumat în direcţia corectă de mic, puiul tău are toate şansele să se transforme într-un adult fericit. Aşa cum poate tu nu eşti.

Cum te poţi asigura că îi îndrumi corect paşii? Conştientizând în primul rând ca inteligentă ca abilitate unică şi generală este doar un mit. Copilul tău are cel puţin 8 tipuri de inteligenţă.

Teoria Inteligenţelor Multiple a fost dezvoltată de dr. Howard Gardner, profesor în ştiinţele cogniţiei la Harvard. Conform ei, există 8 dimensiuni în caracterul copiilor noştri, care îi fac mai apţi să primească informaţiile de la şcoală pe un canal decât pe altul.

“Toţi suntem genii. Însă dacă judecăm un peşte după abilitatea sa de a se urca în copaci, el va trăi toată viaţa cu impresia că nu este deştept”. (Albert Einstein)

Suntem diferiţi şi inteligenţi în cel puţin 8 feluri:

1. Inteligenţa logico-matematică

Sunt copii care gândesc RAŢIONAL: le place să experimenteze, să pună întrebări, să rezolve puzzle-uri şi să calculeze. Au nevoie de materiale cu care să experimenteze, de resurse ştiinţifice pe care să le poată manipula. Le place să călătorească la planetarium şi la muzee ştiinţifice.

 

(…)

Citește mai mult pe www.ruxandraluca.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!