Sari la conținut

De ce nu reusesti sa castigi o cearta cu un copil de trei ani

In orice disputa cu un copil de trei ani vrei iesi infranta. Argumentele sale sunt, din start, mult mai puternice decat ale tale. Desigur ca tu ai impresia, ca orice parinte, ca detii controlul si ca el, copilul de 3 ani, trebuie sa te asculte. Asta te face sa incerci sa iti argumentezi punctul de vedere si, de fiecare data, sa pierzi.

Haideti sa vedem ce ii face atat de infailibili si apoi sa gasim si una, doua strategii care sa dea rezultat:

1. Copilasii pot sa planga. Sa te vad, poti si tu sa plangi numai ca sa il convingi sa dea volumul mai incet? Fac pariu ca nu, insa copilasul tau va plange cu lacrimi cat se poate de mari pentru ca nu ii permiti sa dea volumul atat de tare incat sa se auda peste strada.

2. Ei pot sa fie acum de acord cu tine si peste trei minute sa uite complet de acest lucru. Sa te vad, poti si tu sa ai cu la fel de mare relaxare o schimbare de opinie de 180 de grade?

3. Ei sunt capabili sa iti spuna chiar si dupa trei cuvinte ca nu pricep ce anume le explici. Frazele sunt prea lungi, cuvintele prea complicate, argumentele tale inutile. Asa ca ajungi sa spui doar atat 'Mami nu vrea'.

4. Nu se simt in niciun fel obligati sa iti raspunda la fel. Tu poti folosi argumentul de a le explica sau de a ruga si ei sa iti raspunda cu argumentul trasului de par. 

 

Banuiesc ca te-am convis, chiar nu ai armele necesare ca sa incepi o discutie in contradictoriu cu copilasul tau de 3 ani si sa o si castigi. Asta nu inseamna insa ca esti complet lipsita de optiuni. Uite cateva dintre ele:

- Respira adanc si raspunde-ti sincer la intrebare: este chiar foarte important sa se faca asa cum vrei tu? Cel mai probabil raspunsul este ca da, insa daca nu 'arde' mai amana cateva minute, mai schimba planurile. Poate ca peste 10 minute nu va mai fi nevoie de nicio discutie.

- Fa cum vrei tu, insa asteapta-te sa curga lacrmi si impaca-te cu aceasta situatie fara a te simti vinovata si o mama imposibila. Pana la urma tu esti responsabila de binele vostru si daca ai hotarat ca este foarte important, atunci asta este ceea ce conteaza si ai luat decizia buna.

- Uita de cearta, hai la joaca! Cu copiii reusesti prin joaca mult mai multe decat ai putea face prin orice alt fel de comunicare. Distrage atentia gasind altceva interesant, propune un joc care sa va distreze, stramba-te, schimba-ti vocea, apeleaza la jucarii ca sa intervina in favoarea ta. Daca ai energie sa te certi, atunci trebuie sa ai energie si ca sa te joci.

 

Tu la ce strategii apelezi ca sa iesi invingatoare in discutiile cu copilasul tau de trei ani?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!