Sari la conținut

Demnitatea copilului nu mai conteaza in fata unei fuste

In ultima vreme un caz aparent bizar a acaparat atentia tuturor: o eleva de 11 ani a fost data afara de la ore pentru ca avea fusta neagra cu floricele albe si nu neagra simpla, asa cum era stipulat in regulamentul scolii.

Este doar aparent bizar intrucat el este un caz din multe altele care arata ca este foarte greu sa renunti la o traditie de decenii de a educa prin violenta verbala, umilire si pedeapsa corporala. 

Exista o lege care ii protejeaza pe copii impotriva abuzului in unitatile de invatamant, Legea 257 din 2013:

"In cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de catre cadrele didactice, personalul didactic auxiliar si cel administrativ si de a fi informat asupra drepturilor sale, precum si asupra modalitatilor de exercitare a acestora. Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante in cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise." Daca aceste drepturi sunt incalcate, persoana gasita vinovata poate sa primeasca amenzi intre 1000 si 2500 de lei.

"Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Elena Tudor, a precizat însă că profesorii nu vor fi amendaţi doar pentru că au insultat o singură dată un copil, o astfel de sancţiune impunându-se atunci când se constată că astfel de acţiuni afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele şcolare sau comportamentul în cadrul familiei." De aici.
 
Mai concret, sunt interzise: insultarea copilului, punerea la colt, tinerea sa in picioare ca masura disciplinara si folosirea de epitete jignitoare, acestea fiind cele mai des intalnite forme de abuz. Atat de des intalnite incat putini sunt cei care le percep ca si abuz. Foarte multi le vad ca pe un act de educare, intrucat copiii sunt rai si ei trebuie sa ie invatati sa fie buni.
 
Iar daca o ascultati pe mama, in dialogul pe care l-a avut cu profesoara veti observa ca argumentul ei suprem in apararea copilului nu respinge cu totul abuzul:
"Sorina Spilcea, mama fetei: Cum va permiteti sa faceti copilul meu prost? L-ati facut dumneavoastra?
Elena Preda, directoarea scolii: Nesimtita. Am intrebat-o: esti proasta?
Sorina Spilcea, mama fetei: Da, ati facut-o proasta si nesimtita, da?
Elena Preda, directoarea scolii: Nesimtita am facut-o.
Sorina Spilcea, mama fetei: De ce, doamna? Ati crescut-o dumneavoastra? V-ati chinuit dumneavoastra sa o faceti pana acum, sa o cresteti?"
 
In aceasta stire ProTV puteti vedea ce s-a intamplat de fapt, intrucat intreaga discutie a fost filmata:
 
Profesoara Elena Preda a fost destituita din functia de director, insa ea continua sa predea.
 
Tu cum ai fi reactionat daca s-ar fi intamplat asta copilului tau?
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


  adevarul.ro