Sari la conținut

Dezvoltarea copilului: 5 schimbări importante care apar între vârsta de 2 și 3 ani

Între vârsta de 2 și 3 ani, micuții noștri se transformă din bebeluși în copii. Din acest motiv, ne putem aștepta ca în această etapă de dezvoltare ei să experimenteze o întreagă varietate de schimbări cognitive, fizice, emoționale și sociale.

Copiii la această vârstă încep să relaționeze cu lumea din jur într-un mod diferit, unde câștigă autonomie și independență. Ei încep să-și asume anumite sarcini pe care nu le puteau face înainte sau pe care obișnuiau să le îndeplinească cu ajutorul părinților.

Iată care sunt cele 5 schimbări importante care apar la copilul cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani:

Mersul la toaletă

La vârsta de 2 ani, copiii sunt capabili să recunoască olița și toaleta. Ei le pot folosi corespunzător, cu condiția ca un adult să le arate acest lucru.

► Citește și: Dezvoltarea fizică și mentală a copilului de 3 ani

Când micuții împlinesc 3 ani, ei încep să ceară să folosească toaleta. Pot merge singuri la toaletă, însă vor avea nevoie ulterior de ajutor pentru o igienă corespunzătoare.

Îmbrăcatul hainelor

Majoritatea copiilor de 2 ani știu să-și dea jos hainele de pe ei, iar până la vârsta de 3 ani devin chiar mai pricepuți în acest domeniu. Ei învață să se îmbrace și să se dezbrace fără ajutorul unui adult.

► Citește și: De ce sunt așa de importanți primii 3 ani de viață ai copilului pentru dezvoltarea lui?

Hrănirea independentă

O altă schimbare notabilă care are loc la copiii cu vârsta curpinsă între 2 și 3 ani presupune renunțarea la hrănitul cu lingurița de către părinți și trecerea la hrănirea independentă.

► Citește și: Dezvoltarea copilului - Ce știe copilul, la vârsta de 3 ani?

Vorbitul devine mai complex și mai ușor de înțeles

În al doilea an de viață, copiii folosesc un limbaj simplu, bazat pe subiect și predicat. Ei vor putea spune propoziții precum: „Vreau apă”, „Mami, vino”.
Cu toate acestea, în timpul celui de-al treilea an de viață, vorbirea devine mai complexă și mai usor de înțeles. Copiii vor învăța să adauge cuvinte noi în vocabularul lor.

► Citește și: Dezvoltarea copilului de 2-3 ani. Semnalele de alarmă pentru părinți

Creșterea vieții sociale

Între 2 și 3 ani, majoritatea copiilor vor începe să meargă la grădiniță și vor trece de la relația exclusivă cu familia la interacțiunea cu alți adulții și copii.
Așadar, acesta este momentul în care ei invață abilități legate de normele și obiceiurile comportamentale acceptate social.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!