Sari la conținut

De ce sunt așa de importanți primii 3 ani de viață ai copilului pentru dezvoltarea lui?

Cu siguranță ai auzit de nenumărate ori că primii 3 ani de viață ai copilului sunt esențiali pentru viitorul și dezvoltarea lui. Dar de ce sunt atât de importanți, totuși?

UNICEF a realizat câteva studii care oferă date importante despre primii trei ani de viață ai copilului. În primii ani, bebelușul își formeză abilitățile mentale pe care le va avea ca adult. După primii trei ani, micuțul tău atinge un nivel mai ridicat de creștere și dezvoltare

Care sunt cele mai importante etape de dezvoltare în primii trei ani de viață ai copilului?

Capacitatea de a vorbi

În primii trei ani de viață ai copilului, el începe să asimileze și să decodeze limbajul. Cu toate acestea, un copil nu poate vorbi perfect o limbă în doar trei ani, însă poate să învețe mai multe limbi deodată, pe parcursul mai multor ani. Pe măsură ce copilul crește și învață mai multe cuvinte, la vârsta de trei ani el va putea deja să aibă conversații cu adulții. Cu toate acestea, limbajul lui va continua să se îmbunătățească până când va ajunge la vârsta de aproximativ 6-7 ani.

► Citește și: Dezvoltarea copilului - Ce știe copilul, la vârsta de 3 ani?

Abilități sociale și de comunicare

Este important să stimulezi abilitățile sociale ale copilului încă de la o vârstă fragedă. Singura modalitate de a face acest lucru este să te asiguri că micuțul tău interacționează și cu alte persoane. Copiii învață trăind și interacționând cu persoanele din jur în primii ani de viață. Acest lucru le oferă instrumentele și resursele de care vor avea nevoie pentru relațiile lor viitoare.

Abilități cognitive

Creierul își dublează dimensiunea în primii trei ani de viață. În acest timp, există o mulțime de activitate și dezvoltare la nivelul creierului. Copilul va începe să cunoască și să se raporteze la conceptele de bază. Pe lângă o dietă sănătoasă, toate experiențele pe care le are în această etapă vor avea un impact mare asupra dezvoltării lui.

► Citește și: Ce este de făcut dacă micuțul tău de 3 ani nu vorbește încă

Abilități emoționale

Dezvoltarea emoțională corectă la copii va depinde de faptul dacă aceștia au sau nu o legătură strânsă cu familia. Acest lucru îl va ajuta pe cel mic să-și dezvolte o personalitate puternică, să aibă încredere în el și în ceilalți, precum și o bună stimă de sine. Personalitatea copilului începe să se dezvolte în primii trei ani de viață.

► Citește și: Dezvoltarea copilului de 2-3 ani. Semnalele de alarmă pentru părinți

Abilități motorii

În această etapă, copilul va începe să dezvolte o mulțime de abilități motorii. În primele câteva luni, își va putea ține propriul cap, își va mișca brațele și picioarele, se va întoarce, își va folosi brațele, picioarele și mâinile pentru a se târî și, în cele din urmă, va fi capabil să se ridice și să meargă.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!