Sari la conținut

Diabetul la copii – semne si simptome

Diabetul de tip I se declanseaza adesea la copii cu varste intre 5 si 7 ani, cand predispozitia lor genetica este "activata" de un factor precum o infectie virala puternica (acestea sunt frecvente la intrarea in colectivitate). O alta perioada cu incidenta ridicata este inceputul pubertatii, cand organismul copiilor se confrunta cu numeroase schimbari hormonale. Iata o lista de simptome care pot ajuta la detectarea diabetului la copii:

Mictiuni frecvente si/sau enurezis. Pot aparea semne de intrebare daca copilul incepe sa ude patul noaptea, sau cand merge mai des la toaleta. Totusi, enurezisul cel mai adesea are cauze psihologice, care tin de dezvoltarea copilului, asa ca trebuie sa fiti atenti si la alte simptome.

Iritabilitate. Copilul poate avea schimbari de dispozitie dese, se poate mania usor sau poate fi morocanos.

Cresterea senzatiei de sete. Copilul bea apa mai mult decat in mod obisnuit, fara sa fi intervenit o schimbare in conditiile de mediu (caldura excesiva).

 


Cresterea senzatiei de foame. Copilul cere mai multa mancare. Poate fi insa si o "foame sanatoasa", datorata activitatii fizice sau nevoilor corpului din perioada de crestere.

Oboseala. Copilul are momente in care este foarte obosit, chiar apatic.

Pierdere in greutate. Copilul poate slabi, chiar daca mananca normal.

Tulburari de vedere. Tulburarile de vedere pot fi greu detectate la copii, mai ales la cei mici. Totusi, parintii sunt cei care pot observa schimbari legate de calitatea vederii.

Infectii cutanate. Acest simptom nu este neaparat legat de diabet, dar poate fi relevant. Atunci cand glicemia corpului este crescuta, se pot dezvolta mai usor micoze si alte infectii cutanate.

Dureri abdominale si senzatie de voma. Aceste manifestari sunt rare in cazul acestei boli, dar se pot intalni totusi la copiii la care diabetul este depistat cu intarziere.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!