Sari la conținut

Eczeme - cauze si prevenire

Daca bebelusul tau are pete rosii pe piele, care ii dau senzatia de mancarime, mai mult ca sigur are o eczema. Aceasta apare cel mai probabil intre varsta de 2 luni si 2 ani. De obicei acestea apar pe frunte, pe obraji, pe scalp, dar se poate intinde si pe brate, picioare sau piept . Iritatia poate aparea sub forma unei portiuni de piele uscata si aspra sau poti observa mici basicute cu lichid, care se pot infecta.

 

Cauzele eczemei

Nu se stie sigur dar se pare ca eczemele se si mostenesc, asa ca daca tu sau orice alt membru apropiat din familie a avut o astfel de afectiune, a suferit sau sufera de alergie sau astm, este foarte probabil ca si bebelusul sa fie afectat. Eczemele nu sunt reactii alergice la ceva anume, dar pot fi produse de alergenii din mediul in care sta bebelusul sau de anumite alimente. Eczemele se pot agrava datorita caldurii, iritantilor care vin in contact cu peiela bebelusului, sau datorita schimbarilor temperaturii si uscarii pielii.

Cat de comuna este eczema la bebelusi?

Daca in randul populatiei procentul este de 3-6 % , 10-20% din bebelusi fac eczeme in primul an de viata, dar cand ajung la 2 ani incidenta acestei afectiuni scade.

 

Prevenirea eczemei

In primul rand trebuie sa ai foarte mare grija de pielea bebelusului atat in ceea ce priveste igiena cat si hidratarea:

-    Pielea nu trebuie sa se usuce excesiv, vorbeste cu doctorul despre cat de des trebuie sa-i faci baie. Multi experti considera ca baile zilnice pot fi de ajutor. Nu il spala in apa foarte calda, pentru ca aceasta ii deshidrateaza pielea. Nu folosi prea mult sapun sau sampon, au acelasi efect de deshidratare. Imediat ce scoti bebelusul din cada, unge-i pielea cu crema hidratanta.

-    Lasa-i piele sa respire si nu nu il supraincalzi. Evita imbracamintea din lana sau alte materiale care ii pot zgaria pielea

-    Foloseste sapunuri neacide, fara parfum, sau cele care sunt special concepute pentru piele sensibila

-     Schimbarile bruste de temperatura pot agrava eczemele, asa ca evita sa faci treceri bruste de la temperatura scazuta la cald.

-     Polenul, animalele de casa, pot provoca sau agrava eczemele. Va trebui sa consulti un alergolog care te poate sfatui.
 

Evita ca bebelusul sa se scarpine. Poate provoca infectarea zonei afectate si situatia se va inrautati.

 

Citeste cum se poate trata eczema bebelusului in mod natural.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!