Sari la conținut

Educaţia sexuală. Când şi cum învaţă copiii din alte ţări despre sex

Educaţia sexuală este foarte importantă. Ea te ajută să te bucuri de viaţă şi, în acelaşi timp, te fereşte de necazurile prea mari. Cu toate acestea, nu este deloc uşor de făcut şi responsabilitatea se tot pasează de la părinţi la şcoală şi invers, ajungând până la urmă să nu mai fie făcută deloc.

La noi în ţară, părinţii noştri nu erau deloc preocupaţi să ne facă educaţie sexuală, alta decât să ne spună că sexul este interzis. Scoala ne învaţă cum se înmulţesc ameobele, însă nimic mai mult. Iar biserica ne explică faptul că este un mare păcat să faci sex, chiar şi dacă eşti căsătorit. Lucrurile s-au mai îmbunătăţit, însă nu foarte tare. Încă există jurnale de ştiri care înfierează o carte pentru copii ca fiind mult prea scârboasă, libertina şi deplasată pentru că arată ca pe oliţa te aşezi fără să ai pantaloni pe tine. 

Haideţi să vedem cum este şi prin alte părţi ale lumii.

Ţările Nordice

În Scandinavia, în Finlanda, oamenii sunt foarte relaxaţi în ceea ce priveşte educaţia sexuală. Ea începe încă de la grădiniţă. Li se explică destul de clar cum de ajung căţeluşii să aibă pui. Există cărţi cu imagini care nu lasa loc de îndoială, concepute special pentru copii mici. Iar pentru copiii mai mari, de la 8 ani în sus există video care tratează pe larg subiectul. Şi nu, principala lor preocupare nu este că te vei îmbolnăvi şi vei muri. Ei recunosc că sexul este plăcut. Aşa că Ţările Nordice sunt locul în care există cel mai mic procent de sarcini la adolescenţi.

Anglia

În Anglia există ore de educaţie sexuală în şcoală, începând de la 11 ani în sus. Aceste ore nu sunt însă obligatorii, aşa că se întâmpla adesea să nu fie frecventata. Discuţiile sunt destul de formale şi privesc ce ‚se cuvine’ să faci în materie de sex. De unde îşi iau copiii informaţiile despre sex? De obicei din media, existând emisiuni foarte libertine gen Sex Box pe care le poate vedea oricine.

China

Ca în toate ţările fost comuniste, educaţia sexuală a fost inexistentă şi să vorbeşti despre sex era ceva extrem de ruşinos. Lucrurile s-au mai relaxat între timp, existând acum ore de educaţie sexuală la liceu. Dar China este o ţară foarte mare, cu mulţi locuitori. Aşa că dacă acolo vei întâlni oameni fără niciun pic de educaţie sexuală, vei întâlni şi femei care îşi cheltuiesc salariul pentru a lua lecţii private de sex.

Africa de Sud

În Africa de Sud există educaţie sexuală, însă ea este concepută astfel încât să nu îţi mai doreşti vreodată să faci sex. Ţi se spune că sexul te îmbolnăveşte. Ţi se spune că vei rămâne însărcinată. Ţi se spune că sexul este asociat cu violenţă. Şi, în principiu, dacă faci sex ajungi să mori. Aşa că nu este de mirare că nu îi prea asculta nimeni.

America

În America nu există o opinie generală privind educaţia sexuală. Dar, în general, părinţii găsesc discuţia despre sex a fi foarte dificilă şi o lăsă pe seama şcolilor. Care şcoli nu o fac întotdeauna sau, dacă o fac, arata părţile negative ale sexului. Şi studiile au arătat că nu există o deschidere în această privinţă, ba, dimpotrivă, lucrurile stau mai rău decât în urmă cu 20 de ani. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!