Sari la conținut

Educație la domiciliu. 10 activități care ajută copiii să-și dezvolte autonomia și creativitatea!

Pentru că timpul petrecut în casă alături de copii poate deveni o mare provocare, m-am gândit să vin în ajutorul vostru. Iată un material în care vă povestesc despre cum e să faci educație la domiciliu și cum am putea noi, părinții, să venim în sprijinul prichindeilor. Totul, astfel încât să-i ajutăm să își dezvolte autonomia și creativitatea.

La începutul anului am primit o provocare din partea brandului LaDoiPași și am acceptat-o rapid. De ce? Pentru că presupunea să vin în ajutorul tuturor părinților care își doresc să contureze o relație frumoasă alături de copiii lor. Știind cum ne înțelegem eu și Ana cu Ingrid, mi-am propus să vă ajut cu sfaturi practice. Totul, astfel încât voi și micuții voștri să dezvoltați o relație de vis.

Mulțumesc prietenilor de LaDoiPași pentru această provocare minunată, în urma căreia voi sări în ajutorul vostru cu sfaturi utile vreme de mai multe luni, până în Primăvară. Dacă vreți să descoperiți și alte lucruri pe care le puteți face acasă, cu familia, vă invit să intrați AICI, în secțiunea „Sfaturi” de pe site-ul lor.

Cred foarte mult în conexiunea dintre părinți și copii. Cred în conceptul de educație cu blândețe. Și mai cred că de acasă pornește absolut tot ceea ce înseamnă personalitatea viitorului adult.

Indiferent din ce domeniu veniți, să faceți educație la domiciliu nu este deloc dificil. Iată 10 activități pe care le puteți face alături de copiii voștri și vă promit că ele îi vor ajuta pe cei mici să-și dezvolte autonomia, coordonarea, memoria și creativitatea.

E foarte important să fim alături de copiii noștri în fiecare etapă a vieții lor. Să le înțelegem nevoile, să îi sprijinim, să le insuflăm curiozitate și creativitate. Tocmai din acest motiv am ales 10 tipuri de activități care să vă ajute în dezvoltarea personală a celor mici, prin joc și multă distracție.

Acestea pot fi aplicate în diverse perioade ale dezvoltării copilului, așadar voi decideți când le puneți în practică.
 
1 – Descoperim emoțiile de zi cu zi.

E important ca un copil să-și cunoască foarte bine emoțiile. Să le identifice, să știe cum se numesc și ce fel de sentimente trezesc în el, dar și în oamenii din jurul său.

Pentru acest exercițiu avem nevoie de o oglindă în care să ne vedem amândoi. Părintele va numi o emoție, după care o va descrie. Apoi o va mima în oglindă, astfel încât să fie primul care o exemplifică. Prichindeii vor urma exemplul și vor încerca să coreleze fiecare expresie facială cu explicațiile venite din partea părintelui.

Ca să fie ușor de implicat în joc, puteți începe cu mimarea unor emoții de care au parte animalele. De exemplu, leul furios, maimuța curioasă etc. Acest exercițiu îi va ajuta pe copii să se cunoască mai bine, dar le pune la încercare și memoria.
 
2 – Învățăm să ne cunoaștem corpul.

Pentru acest exercițiu, fie folosiți tot o oglindă, fie sunteți voi exemplul propriului copil. Cred că e necesar să își cunoască fiecare parte a corpului, cât și funcțiile acesteia. În general, am observat că e o activitate foarte plăcută de cei mici. Nu cred că veți avea probleme cu implicarea lor în joc.

Cum procedăm? Numim fiecare parte a corpului (nas, gură, ochi, mâini, picioare, păr etc.) și le spunem copiilor ce funcție are. Apoi le pasăm lor sarcina să le identifice pe propriul corp, să le numească și să ne spună la ce i-ar putea ajuta. Simplu.

Această activitate îi ajută pe copiii la coordonarea mișcărilor, la memoria vizuală, dar și la asocierea organelor cu funcțiile lor. Bineînțeles, își exersează și capacitatea de memorare.

(...)

Citește mai mult pe daddycool.ro

Sursa foto:Daddy cool

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!