Sari la conținut

Fraze pe care să i le spui copilului, când nu vrea să meargă la școală – inspirate din educația Montessori

Oricât de entuziasmat ar fi copilul tău să își arate noul ghiozdan sau noile hăinuțe colegilor, cu siguranță vor fi și zile în care va spune: nu vreau la școală! Cum îl poți ajuta, în aceste momente de început de an? Iată câteva fraze inspirate de educația Montessori, care ar putea da roade:

Ești în siguranță acolo – Dacă micuțul este doar la primul an pe băncile școlii, s-ar putea să fie destul de speriat să plece de lângă tine ore bune, într-un mediu cu totul nou. I-ar prinde bine să audă că școala este un loc sigur, în care se află prieteni care vor avea grijă de el. Dacă folosești un ton cald, încrezător, vei avea și rezultate. În fapt, nici nu contează prea mult cum alegi cuvintele, important este ca micuțul să nu simtă nicio urmă de ezitare în vocea ta.

Te iubesc și știu că poți face asta – Cel mai bine este să vă luați la revedere de la micuț cât mai rapid, chiar dacă este ușor morocănos. Prelungirea durerii nu ajută, dimpotrivă, o accentuează. În aceste monente, cel mai mult îl ajută o îmbrățișare caldă și vorbele te iubesc! Știu că poți face asta! Dacă îi spui, E simplu, ești la școală, nu faci decât să îi accentuezi nesiguranța. În schimb, confirmându-i sentimentele, spunând că știi că îi e greu, vei încheia despărțirea arătându-ți sprijinul. După ce îi oferi această asigurare, pleacă, inspiră adânc și ai încredere că va fi bine.

► Citește și 15 sfaturi de la Maria Montessori care te pot ajuta să devii un părinte mai bun

La prima oră vei face asta... apoi asta, iar la sfârșit... – Vorbește cu copilul tău despre ce se va întâmpla în ziua respectivă, dându-i cât mai mult detalii posibile, astfel încât să știe ce îl așteaptă și să îi scadă anxietatea.

Vin eu să te iau, după ora de... – Dă-i copilului o referință legată de momentul în care vă reîntâlniți. Știind sigur când se va revedea cu tine, va face așteptarea mai ușoară. Numai ai grijă să nu îl minți. Copilul va ține minte și nu se va mai încrede în tine, data următoare.

Crezi că astăzi va fi și Tudor la școală? – Amintește-i de prietenii pe care îi va vedea, când va ajunge la școală. În acest mod, îi vei spori entuziasmul și încrederea, arătându-i că și alți copii, prieteni ai lui, sunt acolo.

Off, cred că te simți tare rău. Spune-mi mai multe despre asta – Nu este ușor să începi școala, așa cum nu este ușor să mergi la muncă, mai ales în zilele de luni. Așa că, de ce să nu ne ascultăm copilul, să fim atenți la ce simte și să îl ajutăm să își înțeleagă emoțiile? E important să vadă că suntem lângă el și că îl înțelegem.

Cum te pot ajuta să îți fie mai ușor? – Gândește împreună cu micuțul un plan să îl ajuți să treacă mai ușor peste astfel de zile. Dacă spune că îți simte lipsa, la școală, întreabă-l dacă l-ar ajuta să aibă un bilețel de la tine, în gentuță, cu un desen făcut de amândoi, din inimă. Dacă spune că e prea obosit, dimineața, ce ar fi să vă schimbați programul de somn?

► Citește și Scrisoare pentru tine, copilul meu, în prima zi de şcoală

De-abia aștept să mergem amândoi în parc, după ce te iau de la școală – Dacă îi este greu să își ia la revedere, entuziasmează-l că ceea ce urmează când va termina școala. Așa, va trece mai ușor peste despărțire.

Dacă dorința copilului de a nu merge la școală persistă, discută cu învățătoarea și încearcă să afli ce îi face într-adevăr neplăcere. Nu uita că este important ca cel mic să se simtă bine, trebuie să se simte ascultat și spijinit în special de voi, părinții lui. 


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!