Sari la conținut

Cum învăţăm copilul să iubească lectura? Am descoperit cele mai potrivite cărţi

Vezi gGalerie foto

S-au scris, se scriu şi se vor scrie multe articole despre cum să ne învăţăm copiii să iubească lectura. Ne dorim pentru ei să îşi dezvolte imaginaţia, vocabularul, să înveţe tot timpul lucruri noi şi să îşi dezvolte un apetit pentru lectură pe zi ce trece mai înflăcărat. Dar… ce putem face peste acest lucru?

► Citeşte şi Cum ne învăţăm copilul să iubească lectura? Bebeluşi, preşcolari şi şcolari

În primul rând, să nu ne lăsăm păgubaşe noi, mamele! Chiar dacă am umplut biblioteca de cărţi şi micuţul nostru nu se lasă mai deloc cucerit, este foarte important să nu ne oprim din a căuta lecturile pe gustul lui. Şi pentru că ne dorim să vă facem căutarea mai uşoară, venim către voi cu o sugestie: o serie de patru cărţi fascinante care îi va ţine pe micuţii voştri mult timp lângă ele: Hoinari prin anotimpuri – cărţi care, aşa cum ne spune şi titlul seriei, poartă numele câte unui anotimp – Iarnă, Primăvară, Vară, Toamnă.

Ce este atât de fascinant la ele? În primul rând, faptul că nu conţin text, ci doar ilustraţii. Şi nu orice fel de ilustraţii, ci unele clare, colorate, frumos realizate, cărora li s-a dat atenţie la cel mai mic detaliu.

Dar… să vă explicăm mai exact cum „funcţionează” aceste cărţi recomandate copiilor între 18 luni şi 7 ani şi de ce spunem că micuţii nu se plictisesc!

Designul – încă de când veţi pune mâna pe cărţi, veţi rămâne uimite şi voi, nu doar prichindeii! În afara faptului că sunt mari şi că parcă ţi-e şi drag să le deschizi chiar şi numai pentru a pune mâna pe ele, sunt confecţionate dintr-un carton gros – şi nu ne referim la coperte, ci şi la paginile din interior, pentru că toate au aceleaşi dimensiuni şi sunt foarte frumos colorate.  Mai mult, atenţia la detalii te cucereşte din prima clipă: spre exemplu, în prima scenă din Iarnă este ilustrat un taxi ce are atârnat la oglinda din interior faimosul brăduleţ verde, parfumat…

Povestea – toate cele patru cărţi conţin 7 aceleaşi cadre ale unui mic oraş, cadre care îşi schimbă aspectul de la un anotimp la altul. Spre exemplu, dacă în volumul destinat anotimpului Primăvara ni se prezintă, la un moment dat, locuitorii micului orăşel lucrând în câmp, Toamna ne arată acelaşi cadru, numai că peisajul, culorile se schimbă, iar oamenii deja culeg rodul muncii lor.

Un alt cadru care nouă ni se pare fascinant prezintă Iarna un şantier în lucru, existând o mică descriere din care aflăm că acolo se va construi o grădiniţă. Apoi, pe parcursul fiecărui anotimp observăm cum construcţia prinde viaţă, pentru ca Toamna să vedem deja cum grădiniţa este pregătită pentru a fi deschisă micuţilor.

Ce învaţă copilul? 2.000.000 de cuvinte să putem scrie în acest material, şi nu am termina! Pe coperta din spate a cărţilor ni se spune că “această serie ajută copilul să îşi dezvolte imaginaţia şi atenţia, îmbogăţindu-i vocabularul şi stimulându-i imaginaţia. Copilul citeşte indicând cu degeţelele personajele, comentând asupra imaginilor, descoperind pas cu pas câte un element nou în fiecare povestire”.

► Citeşte şi 7 motive pentru care copilul are nevoie de cărți ACUM

Ce spunem noi că învaţă concret copilul?

Noţiunea de anotimp şi de timp nu vor mai fi atât de abstracte, va şti ce este o activitate specifică fiecărei perioade a anului, va învăţa numele animalelor (sunt o mulţime în peisaje, fiecare văzându-şi de treaba lui), va şti nume de utilaje (buldozer, macara, maşină de gunoi, tractor, compactor), nume de activităţi (a te da în leagăn, a vărui,  a bascula, a scutura pătura, a tăia lemne, a spăla geamurile, a înota, a arunca gunoiul, a patina), va observa cum pomii îşi schimbă înfăţişarea de la un anotimp la altul, va înţelege când putem mânca fructe proaspete şi când nu, va vedea cum florile dispar sau apar, va constata că oamenii se îmbracă diferit în funcţie de anotimp şi nu numai. Copilul va înţelege, chiar de la o vârstă fragedă, că există o ciclicitate a vieţii şi i se va da senzaţia că el este ridicat undeva sus, pe un norişor, de unde poate vedea ce trebuie să facă fiecare om, în fiecare moment al anului. Va vedea o logică în lucrurile care se întâmplă în jurul lui şi da… va fi fascinat!

Dacă nu ne crezi pe cuvânt, poţi achiziţiona măcar un singur anotimp, pentru a te convinge. Cărţile sunt ilustrate de Rotraut Susanne Berner şi au apărut la Editura Casa. Noi avem toate volumele şi, dacă ar exista mai multe anotimpuri, cu siguranţă şi celelalte cărţi ar ajunge în mâinile micuţilor noştri!

CONCURS!
Pentru că tot ne bucurăm de vară în această perioadă, ce-ar fi să le şi explicăm micuţilor noştri prin ce se caracterizează acest anotimp? De aceea, noi, împreună cu Editura Casa, ne-am propus să oferim cadou cartea Hoinari prin Anotimpuri – Vara. Tot ce trebuie să faceţi este să daţi un like paginii noastre de Facebook, un share postării şi să lăsaţi un comentariu la postarea de pe Facebook prin care să ne spuneţi la ce trucuri apelaţi voi, pentru a vă face copilul să iubească lectura. Vă puteţi înscrie la concurs până pe data de 28.06.2018, ora 23.59, urmând ca apoi să anunţăm câştigătoarea cu ajutorul aplicaţei wooboox.com
 

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!