Sari la conținut

Joaca în siguranță: De ce părinții trebuie să-i lase pe cei mici să-și asume riscuri atunci când se joacă

Noile cercetări arată că toleranța părinților la risc și rănire reprezintă un factor determinant în cât de activi fizic sunt copiii lor.

Într-un prim studiu mondial care analizează comportamentele de activitate fizică ale copiilor și atitudinile părinților față de riscuri și rănire, mai mult de trei sferturi dintre părinți și-au exprimat o toleranță scăzută în ceea ce privește joaca aventuroasă a copiilor.

Alethea Jerebine, candidat la Deakin University's School of Health and Social Development și Coventry University's Center for Sport, Exercise and Life Sciences din Marea Britanie a declarat: „Am descoperit că 78% dintre părinți nu doresc ca micuții lor să-și asume riscuri atunci când se joacă și le-au pus acestora limite în ceea ce privește cățăratul în copaci, mersul rapid cu bicicleta și îmbrâncelile.”

Ea a adăugat: „Copiii ai căror părinți erau toleranți la risc erau mai activi din punct de vedere fizic. Acești copii aveau de aproximativ trei ori mai multe șanse să aibă activitate fizică timp de o oră pe zi. Activitatea fizică este bună pentru dezvoltarea fizică și mentală a copiilor.”

Ca parte a studiului publicat în jurnalul Psychology of Sport and Exercise, Jerebine a întrebat 645 de părinți australieni (81% sută fiind femei) la ce activități de joacă își lasă copilul să participe, cum se simt dacă cel mic se accidentează în timpul jocului și care sunt convingerile lor în ceea ce privește beneficii de asumare a riscurilor.

„Rezultatele noastre arată că, deși majoritatea părinților recunosc beneficiile asumării riscurilor pentru copiii lor, mulți intre ei nu sunt dispuși să le permită copiilor lor să se joace prea aventuros. Acest lucru sugerează că aceștia ar putea fi în conflict cu această problemă”.

Un părinte de sex masculin al unei fete de 8 ani a declarat pentru studiu: „Copiii de vârstă școlară nu au judecata corectă în ceea ce privește riscurile. Nivelul provocărilor trebuie limitat și siguranța nu poate fi trecută cu vederea.”

Jerebine spune că atunci când le oferim copiilor ocazia de a experimenta riscul îi ajută pe aceștia să învețe despre ceea ce pot sau nu pot face, îi ajută să-și construiască încrederea și independența, precum și cum să gestioneze riscurile, dar și să se mențină în siguranță.

Profesorul Lisa Barnett de la Institutul Deakin pentru Activitate Fizica si Nutritie (IPAN) a spus că cei mici trebuie să experimenteze provocări în jocul lor activ, pentru a-i ajuta să dezvolte „alfabetizarea fizică”.

„Alfabetizarea fizică reprezintă abilitățile fizice, sociale, psihologice și cognitive de care o persoană are nevoie pentru a dezvolta modele de activitate fizică pe termen lung”, a spus profesorul Barnett.

„O provocare pentru un copil ar putea fi o sarcină ușoară pentru un alt copil, așa că trebuie să ne asigurăm că mediile de joacă au oportunități diferite pentru abilități diferite.”

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!