Sari la conținut

Cât de important este sportul pentru dezvoltarea psihosocială a copiilor

 Desigur că te poţi întreba – de ce să îl duc la un club de sport dacă el stă şi aleargă în parc de îi sar capacele? Şi apoi să te gândeşti că este un pic penibil să vezi un copilaş care de abia aleargă că se chinuie cu o minge grea de fotbal, de exemplu. Ce fel de performanţă poate el să obţină? Dar un club sportiv înseamnă mult mai mult decât a face mişcare. Prichindeii pot învăța o mulțime de lucruri...

Care sunt acestea?

Ce înseamnă să faci parte dintr-o echipă

Este valabil mai ales pentru sporturile de echipă. Copiii încep să înţeleagă că lucrând împreună pot obţine rezultate deosebite. Şi, la cât de individualişti sunt copiii, asta este foarte important.

Regulile competiţiei

Este important să câştigi, însă nu cu orice preţ. Trebuiesc respectate anumite reguli, ca jocul să poată să fie continuat. Trebuie să fii corect şi să ai răbdare.

Comunicare

Comunicarea este esenţială în sport. Copiii învaţă să se asculte unii pe alţii, să transmită rapid şi convingător o idee, să înţeleagă comunicarea non verbală.

Să accepte critici şi să asculte instrucţiunile

Prin sport copiii ajung rapid să înţeleagă valoarea cuiva care ştie mai mult decât tine şi îţi aduce critici constructive. Şi învaţă să urmeze instrucţiuni, chiar dacă pe moment ar avea chef de altceva.

►Citește și Lasă-ți copiii să se descurce singuri! 6 situații în care nu trebuie să intervii

Înţeleg valoarea exerciţiului

Este esenţial să înţelegi că pentru a fi bun  la ceva trebuie să îl repeţi iar şi iar. Abilităţile înăscute nu te pot duce prea departe dacă nu depui efort.

Înţeleg ce înseamnă atingerea unui scop

Sportul înseamnă întotdeauna scopuri – să înoţi mai repede, să dai un gol, să serveşti o minge. Aceste scopuri sunt măsurabile şi antrenotul îţi arată paşii. Este foarte important să ştii ce înseamnă să lucrezi pentru un scop.

Un stil de viaţă sănătos

Sportul este o activitate de care devii dependent, întrucât îţi dă o stare de bine. Şi printr-o activitate fizică regulată îi învăţăm pe copii să recunoască această stare de bine. Şi, putem spera, că va fi o obişnuinţă care îi va ţine toată viaţa. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!