Sari la conținut

Noi reguli de la Organizația Mondială a Sănătății: cum să creștem copii sănătoși

Organizația Mondială a Sănătății a eliberat un nou ghid privind activitatea fizică, comportamentul sedentar și somnul, pentru copiii sub 5 ani, astfel încât aceștia să crească sănătoși.

”O viață sănătoasă înseamnă să începi să faci tot ceea ce este corect chiar de la naștere. Copilăria este perioada în care ne dezvoltăm cel mai rapid și când se întipăresc stiluri de viață pentru totdeauna”, a declarat medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS.

Pentru a crește copii sănătoși, părinții trebuie să înlocuiască tabletele și telefoanele cu mișcare și somn suficiente. Numai astfel le vor dezvolta copiilor obiceiuri sănătoase și îi vor feri de boli grave în adolescență sau în viața adultă.

Potrivit noului ghid OMS, limitarea și chiar eliminarea tuturor ecranelor din viața copiilor sub 5 ani va avea efecte benefice în viața lor de adulți, Cercetătorii care au realizat studiul spun că aceasta este doar o parte a soluției. Mai exact, copiii sub un an nu trebuie să stea deloc în fața electronicelor,iar cei cu vârsta între 2 și 4 ani nu trebuie să depășească o oră de privit la televizor, telefon sau tabletă.

”Trebuie să avem mai multă activitate fizică, pentru că așa vom avea și o sănătate mentală bună. În plus, vom preveni obezitatea și alte boli mai târziu în viață”, a declarat medicul Fiona Bull, manager de program în cadrul OMS. În acest context, recomandarea este ca un copil sub 5 ani să nu stea mai mult de o oră pe scaun sau în cărucior. De asemenea, copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani ar trebui să facă mișcare 3 ore pe zi și să doarmă minimum 10 ore pe noapte.

► Citește și Cum limitezi timpul la TV sau la tabletă? Regula celor 5 minute nu mai este valabilă

Potrivit OMS numărul persoanelor obeze s-a triplat la nivel mondial din 1974, iar cel mai mult se vede în cazul copiilor. Din această cauză anual mor 5 milioane de oameni. ”Tot ce trebuie să facem este să aducem înapoi joaca în lumea copiilor, având grijă să se odihnească suficient”, a spus medicul Juana Willumsen, specialist în obezitate infantilă în cadrul OMS. În prezent, peste 23 % dintre adulți și 80 % dintre adoloescenți nu sunt activi fizic suficient. Dacă obiceiurile privind activitatea fizică și somnul sunt stabilite la începutul copilăriei, vor fi păstrate de-a lungul vieții și vor ajuta la stabilirea unui stil de viață sănătos.

Recomandări de activitate pentru fiecare grupă de vârstă:

Copiii sub un an ar trebui:

-    Să fie activi de mai multe ori pe timpul zilei, făcând mai multe tipuri de activități, în principal pe podea sau în pătuț. Pentru cei mai puțin activi, se recomandă să stea pe burtică măcar 30 de minute, de-a lungul zilei.
-    Să nu fie îngrădiți (în cărucior sau în port bebe) mai mult de o oră pe zi.
-    Să nu aibă acces la ecrane deloc. Se recomandă să li se citească
-    Să doarmă între 14 și 17 ore pe zi (0-3 luni) sau 12-16 ore (între 4 și 11 luni).

Copiii între 1 și 3 ani ar trebui:

Să se joace activ cel puțin 180 de minute pe zi, cu jocuri specific vârstei lor.
Să nu fie îngrădiți mai mult de o oră pe zi
Copiii de un an să nu aibă acces la ecrane deloc, copiii de doi ani nu mai mult de o oră. Să li se citească cât mai des cu putință.
Să doarmă între 11 și 14 ore pe zi.

Copiii de 3 – 4 ani ar trebui:

Să petreacă cel puțin 180 de minute jucându-se activ la diferite intensități (cel puțin 60 de minute activitate fizică moderată)
Timpul petrecut în fața ecranelor nu trebuie să depășească 60 de minute pe zi.
Să doarmă între 10 și 13 ore pe zi, incluzând somnul din timpul zilei.

► Citește și Limitarea timpului petrecut în fața ecranelor – reguli ce funcționează la alți părinți

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!