Sari la conținut

Pregatirea pentru scoala in ultimele zile de vacanta

Nu prea ne place, insa vacanta de vara nu este infinita, asa cum parea la inceput, si acum este momentul sa incepem sa ne gandim la pregatirea pentru scoala. Mai este mai putin de o luna pana la inceperea anului scolar si desi pare cam devreme nu este asa. Pentru ca pregatirea nu inseamna numai cumparaturile de la inceputul anului scolar, ci are mai ales o componenta psihologica si comportamentala.

Scopul tau este sa ai un copil fericit ca merge la scoala, incantat sa afle lucruri noi si sa socializeze, impacat cu gandul ca are un program mai fix, si, mai ales, dispus sa depuna efort pentru a progresa. Daca tie ti se par toate aceste lucruri evidente si de la sine inteles, ei bine, copilului nu i se par. El nu este prea incantat ca este grabit dimineata, ca trebuie sa stea intr-o banca mai multe ore fara sa se fociasca si fara sa vorbeasca, e bulversat de faptul ca iar are de-a face cu straini si stresat pentru ca este evaluat si testat. Asa ca trecerea de la vacanta la scoala trebuie sa fie lina, mai ales in primii ani de scoala.

Ce poti sa faci:

- Nu-l arunca din vacanta la bunici sau din tabara direct la scoala. Lasa-i o perioada de tranzitie, sa se reobisnuiasca cu locurile si noua rutina. Trebuie acum dimineata sa se grabeasca sa se scoale, sa se spele, sa se schimbe, sa manance. Faptul in sine il poate face morocanos pentru toata ziua. Asa ca este bine sa introduci noua rutina cu cateva saptamani inainte de inceperea scolii.

- Statul cuminte pe scaun si concentrarea sunt abilitati pe care trebuie sa le recapete dupa ce toata vacanta a alergat in voie dupa cum i-a fost pofta. Asa ca o ora, doua pe zi introdu un program fix de activitati legate in invatare. Poate atunci sa isi faca temele de vara, daca a avut si nu sunt gata. Sau ii poti da tu cateva exercitii sa le rezolve. 

- Vorbeste-i despre scoala (faceti chiar o vizita), despre prietenii pe care ii va regasi, despre povestile de vacanta pe care le va spune, despre lucrurile interesante pe care le va invata. Asta il va ajuta sa se obisnuiasca mental cu ideea ca scoala este un lucru pozitiv si ca mai este un pic si incepe.

- Ia-l cu tine la cumparaturile pentru scoala si, pe cat posibil, lasa-l sa aleaga ce isi doreste. Asta ii va da un sentiment de importanta si incredere in el. Fa-i un cadou special, pentru el, care sa ii arate ca este baietel / fetita mare acum. Asta va intari senzatia ca traieste ceva special, care merita atentia sa.

 

Daca este primul an la scoala, atunci atentia trebuie sa fie si mai mare

- Explica-i din timp ce se intampla intr-o sala de curs si la ce se asteapta lumea de la el.

- Explica-i rutina zilnica - cat timp va sta acolo, cine il va duce, cine il va lua, cand are voie sa iasa din clasa etc

- Du-l la scoala ca sa vada clasa, colidoarele etc. Ar fi minunat daca ar putea sa o cunoasca si pe invatatoare in una din aceste vizite.

- Este minunat daca stiti pe vreunul dintre copiii din clasa. Inainte de inceperea scolii ajutati-i sa petreaca timp impreuna, ca sa se cunoasca mai bine.

- Linisteste-i temerile, pe cat posibil, raspunzandu-i la intrebari si asigurandu-l ca esti alaturi de el

 

Trebuie sa accepti ca desi faci toate aceste lucruri, asta nu inseamna neaparat ca tranzitia la un program de scoala va fi una simpla. Important este sa transmiti mesajul ca esti alaturi de copil si ca provocarile carora trebuie sa le faca fata le treceti impreuna.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    Caloria.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!