Sari la conținut

Primul ajutor în caz de sufocare la bebeluşi şi la copii. Manevre simple care îi pot salva viaţa

Ce faci dacă micuţul tău se îneacă cu o bucată de mâncare? Ştii cum să îi salvezi viaţa? Lecţii de prim ajutor în caz de sufocare se predau încă din secolul al XIX-lea, dar, cu toate acestea, puţini dintre noi ştiu cum să procedeze în faţa unui astfel de moment de panică.

Mai mult, deşi copiii mici sunt aproape în permanenţă supravegheaţi, din păcate cazurile de sufocare prin blocarea căilor respiratorii sunt frecvent întâlnite mai ales atunci când se începe diversificarea şi când orice jucărie aduce cu sine tentaţia de a fi “testată” în guriţă.

Cum îţi dai seama dacă micuţul se sufocă

Există semne diferite de sufocare

Dacă un copil respiră, dar şi tuşeşte, înseamnă că există un blocaj parţial al căilor respiratorii. Trebuie să continue să tuşească pentru a elimina obiectul blocat. Vărsăturile sunt, de asemenea, posibile datorită reflexelor corpului cauzate de un obiect străin în laringe. Aceste reacţii naturale ale corpului vor ajuta la curăţarea gâtului copilului fără tehnici speciale.

Etapa dificilă de respiraţie este altceva. Dacă micuţul încetează brusc să tuşească, să ţipe sau să scoată alte sunete, înseamnă că ceva a rămas blocat în căile respiratorii. Deschiderea fără sunet a gurii poate indica, de asemenea, sufocarea.

Schimbarea bruscă a culorii pielii la un roşu albăstrui, incapacitatea de a inspira şi salivarea excesivă pot fi, de asemenea, semne ale sufocării. În unele cazuri, se poate produce pierderea cunoştinţei.

Pentru a ajuta copilul, trebuie să te liniștești şi să chemi de urgenţă o ambulanţă. Începe să efectuezi procedura de salvare înainte de sosirea medicului. Scoate obiectul din gură numai dacă îl poți vedea.

Primul ajutor în caz de sufocare la copilul mai mic de un an

  • Cel mai adesea, copiii până în 12 luni se îneacă atunci când regurgitează sau cu bucăţi prea mari de alimente solide, ca urmare a faptului că:
  • Mănâncă prea repede, pentru că le este foame
  • Mănâncă într-o poziţie greşită
  • Mama are prea mult lapte şi copilul nu poate face faţă cantităţii atât de mari

    Ce trebuie făcut:

Ține-l pe cel mic pe antebraţ, cu faţa în jos, astfel încât capul să fie mai jos decât picioarele. Motivul? Gravitaţia ajuta şi trebuie folosită în astfel de situaţii. Cu ajutorul podului palmei, loveşte-l rapid pe cel mic, pe spate. Sunt necesare cam 4-5 lovituri rapide. Nu te speria că-l bruschezi sau că-l vei lovi prea tare, este o manevră care îi poate salva viaţa!

În cazul în care bebeluşul nu poate respira nici după acest masaj, deschide-i gura şi cauta obiectul sau bucată de fruct înghiţită. Odată ce l-ai văzut - şi doar în acel moment! - încearcă să-l scoţi cu ajutorul degetului mic, pe care îl foloseşti ca pe un cârlig. Această metodă se recomandă a fi aplicată cu mare grijă, pentru că există riscul ca obiectul să fie înserat şi mai adânc.

Dacă metoda explicată mai sus nu funcţionează, va trebui să aplici masajul cardiac.  Întoarce-l pe cel mic cu faţa în sus şi, cu două degete, împinge puternic de 4-5 ori în torace. Urmează două reprize de respiraţie gură la gură.


© Depositphotos.com

Care este tehnica pentru respirație gură la gură?
 
Pune-l pe cel mic pe spate și ridică-i bărbia. Apoi, pune o mână pe fruntea lui, strânge-i ușor nările între degetul mare și arătător. Cu mâna cealaltă, menține-i bărbia ridicată și deschide-i gura. Inspiră normal, apleacă-te în față și acoperă-i gură complet. Expiră uniform aerul în gura copilului și verifică, în același timp, dacă se produce ridicarea cutiei toracice. O respirație trebuie să dureze cam o secundă. Menține apoi capul bebelușului aplecat și bărbia ridicată. În același timp, verifică dacă pieptul coboară după ce ai introdus aerul. Inspiră din nou și efectuează o a două respirație gură la gură.

Alternează masajul cu repiratia gură la gură, până când cel mic începe să respire din nou. Nu efectua mai mult de două respirații gură la gură într-o singură repriză. Acestea trebuie urmate de compresiile toracice.

Primul ajutor în caz de sufocare la copilul mai mic de un an

La copilul mai mare de un an trebuie aplicată altă procedură:

Cu podul palmei libere aplică cinci lovituri între omoplati şi efectuează cinci compresii toracice, mai scurte şi rare. 
Repetă secvenţele loviturilor între omoplati cu cele ale compresiilor toracice până când reuşeşti să eliberezi căile aeriene.
Dacă respiraţia copilului nu revine sau şi-a pierdut cunoştinţa după îndepărtarea obiectului blocat, trebuie să îi faceţi respiraţie artificială şi masaj la nivelul inimii.

De reținut! Dacă în astfel de momente nu eşti singură, cel mai bine ar fi că, în timp ce tu execuţi măsurile de prim ajutor, o altă persoană să sune imediat la numărul de urgenţă 112.


© Depositphotos.com

Cum poţi preveni sufocarea copilului?

  1. Încearcă să îl supraveghezi tot timpul, astfel încât să nu bage obiecte mici în guriţă.
  2. Nu îl lăsa să se joace cu jucării care conţin piese mici.
  3. Dă-i doar fructe şi boabe fără seminţe.
  4. Porţionează bine mâncarea.
  5. Explică-i că nu trebuie să râdă şi să vorbească în timp ce mănâncă.


    Sursa foto
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!