Sari la conținut

Rubeola la copii

Rubeola este o afectiune respiratorie contagioasa, putin grava. Un copil care are rubeola va avea febra mica, urmata de o usoara iritatie. Rubeola este cunoscuta ca si pojarul de trei zile, desi nu e produsa de acelasi virus ca pojarul.

Daca nu este o boala grava, de ce este periculoasa?

Rubeola nu este periculoasa pentru copilul tau, dar este extrem de periculoasa pentru bebelusii nenascuti in timpul primului trimestru de sarcina. De fapt, vaccinul a fost dezvoltat pentru a proteja, in primul rand, femeile insarcinate. In cazul copiilor nenascuti, rubeola poate produce rubeola congenitala, ce poate duce la pierderea sarcinii sau nasterea unui copil mort sau cu defecte severe, incluzand surzenie, orbire, defecte ale inimii si creierului. O femeie infectata cu rubeola in primul trimestru are 85% sanse de a avea un copil infectat cu CRS (sindromul rubeolei congenitale). Citeste mai multe despre rubeola in timpul sarcinii.


Cum apar simptomele de rubeola?

Primul simptom este o febra usoara care apare la 12-23 de zile dupa expunerea la virus si dureaza o zi. De obicei urmeaza o iritatie insotita de prurit, mai ales pe fata si pe gat, care se imprastie si pe restul corpului. Poate aparea ca pete roz sau rosu deschis. De obicei, iritatia tine 3-4 zile. Majoritatea copiilor care au rubeola isi revin complet. Adultii care contracteaza boala sufera, cateodata, de complicatii cum ar fi artrita, si encefalita.

 

Cum se transmite rubeola?

In timp ce rubeola nu este la fel de contagioasa ca pojarul sau varicela, un copil neimunizat, se poate infecta inhaland stropi infimi de saliva sau mucus atunci cand o persoana infectata stranuta sau tuseste. Un copil cu rubeola e considerat contagios cu o saptamana inainte de aparitia iritatiei, pana la o saptamana dupa ce dispare.

Daca esti insarcinata si nu esti imuna, e important sa stai departe de orice persoana infectata pana la o saptamana dupa ce iritatia dispare.

 

Cum se trateaza rubeola


Ar trebui sa suni medicul?

Da. Pentru ca rubeola este destul de rara, doctorul va trebui sa raporteze cazurile care apar. Aceasta poate fi confundata cu pojarul sau scarlatina, asa ca iti va examina copilul si va face un test de sange pentru a confirma diagnosticul.

Mergi la doctor si daca copilul are mai putin de 2 luni si face febra peste 38 de grade

Tratament:

Nu trebuie sa faci prea multe, pentru ca, de obicei este o boala usoara. Rubeola necesita izolare acasa, intrucat se transmite foarte usor. Tratamentul este simptomatic si se face prin antitermice pentru combaterea febrei.

Prevenire:

Cea mai buna metoda este vaccinarea, care, de obicei, se face la 12-15 luni si din nou la 4-6 ani.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!