Sari la conținut

Specialiştii ne învaţă: Cum trebuie să se spele copilul pe mâini, pentru a ţine bolile departe

Încă din copilărie, ni se spunea ca atunci când intrăm în casă să ne spălăm pe mâini, ca să nu ne îmbolnăvim. Iar noi, copii cuminţi şi ascultători din fire, intram în baie, dădeam cu puţin săpun pe mână, clăteam cu apă şi gata: m-am spălat mami, vezi?

Numai că accesul la informaţii nu se făcea atât de facil şi nici părinţii noştri nu ştiau cum se face o spălare corectă a mâinilor, pentru a preveni răspândirea bolilor.

          Spălatul pe mâini este una dintre cele mai bune modalităţi de prevenire a bolilor şi, în acelaşi timp, de stopare a răspândirii germenilor de la o persoană la alta.

Iată cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii să ne spălăm corect pe mâini:

Dacă cei mici nu fac prea multe activităţi care să implice murdărire şi este necesar, în principal, să se spele pe mâini dimineaţa, când se trezesc, înainte de masă, înainte şi după folosirea toaletei, când vin de afară, după ce pun mâinile pe animăluţe şi înainte de culcare, noi, adulţii, trebuie să ne spălăm pe mâini şi în situaţiile în care:

  • înainte, în timpul şi după prepararea mâncării
  • înainte de a mânca
  • înainte şi după îngrijirea persoanelor bolnave
  • înainte şi după tratarea unei răni sau a unei tăieturi
  • înainte şi după folosirea toaletei
  • înainte şi după schimbarea scutecelor şi spălarea celor mici
  • după ce ne suflăm nasul, strănutăm sau tuşim
  • după ce atingem un animal, hrană pentru animale sau deşeuri de animale
  • de fiecare dată când ajungem acasă, la serviciu, la restaurant, mai ales dacă folosim mijloacele de transport în comun
  • de fiecare dată când mâinile sunt vizibil murdare
  • după ce ducem gunoiul.

Mai mult, într-o postare de pe Spitalul Virtual Pentru Copii, Dr. Mihai Craiu subliniază importanţa igienizării mâinilor, povestind o întâmplare personală prin care a trecut în timpul facultăţii:

Astazi la vizită, cu studenții mei, mi-am adus aminte de o întâmplare din timpul formării mele profesionale. Maestrul meu, domnul doctor Emil Tomescu (o persoană carismatică şi un pediatru EXCEPŢIONAL) m-a întrebat la un moment dat care cred eu că este cauza numărul 1 de eroare medicală severă care ar putea răni sau ar putea pune în pericol viața pacientului?
Evident ca am început să inşir, ca un elev conştiicios, tot ce mi-a trecut prin cap - erori de diagnostic, erori de laborator, nerespectarea tehnicii operatorii, dozaj greşit de medicamente, combinaţii eronate de medicamente etc.
Domnul doctor Tomescu a zâmbit (aşa cald şi nedojenitor, cum numai dânsul ştia) şi mi-a arătat mâinile.
Şi a zis: astea, Mihai... astea omoară cei mai mulți pacienți, în toate spitalele din lume.
După o secundă de stupoare am înteles. Igiena defectuoasă a mâinilor este, de departe, cauza cea mai frecventă de infecţii nozocomiale si de complicații severe. Şi care poate atât de simplu rezolvată.
Important este ca recomandarile experților să nu rămână literă moartă, într-un poster lipit pe perete lânga chiuvetă. http://www.who.int/gpsc/clean_hands_protection/en/
Noua strategie de combatere a infectiilor nozocomiale în SUA, "Wash-in, Wash-out" pare a fi cheia succesului.
Asta i-am învăţat astăzi pe studenții mei - să se spele pe maini, când intră în salon, după ce dau bună ziua şi la plecare, înainte de a mulțumi pacientului/părintelui pentru cooperare.
MESAJ PRACTIC - NU lăsați pe nimeni să vă atingă / consulte, dacă nu se spală pe mâini!!! Este dreptul dumneavoastră!
#WASHinWASHout

Deci, spălaţi-vă corect pe mâini şi învăţaţi-vă şi copiii să o facă! Este simplu să prevenim îmbolnăvirea….

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!