Sari la conținut

Strabismul la copil

Strabismul la copil este o afectiune care necesita un tratament de lunga durata. Identificarea precoce este prima conditie pentru vindecarea problemei sau a ameliorarii acesteia.

Copiii pot fi uneori diagnosticati prin simpla observare a pozitiei globilor oculari. Oricum un examen complet la medicul oftalmolog este obligatoriu in jurul varstei de 3-4 ani, pentru a identifica eventualele problemele si a le putea corecta.
 
Strabismul la copil este vizibil. Globii oculari nu privesc in aceeasi directie in acelasi timp, nu se misca coordonat. In plus copilul inchide un ochi la lumina stralucitoare, inclina sau intoarcere capul pentru a privi un obiect apropiat.

Exista si situatia in care ochii copilului sunt doar putin deviati, situatie in care doar medicul poate spune daca globii oculari sunt, sau nu, in pozitia corecta. In plus fizionomia copilului poate sa insele si in sensul ca poti crede ca pozitia ochilor este normala, dar si invers, putand masca o problema, acesta fiind si motivul pentru care controlul de rutina la oftalmolog este obligatoriu.

Atentie! Strabismul necorectat si netratat duce la piederea vederii.

Deseori strabismul este insotit de ambliopie, o afectiune oculara denumita si "ochi lenes", in care un ochi nu este folosit suficient pentru formarea imaginii la nivelul cortexului cerebral, astfel ca acel ochi nu se dezvolta corect.

Tratamentul in cazul strabismului trebuie inceput cat mai repede posibil din momentul diagnosticarii. In general, cu cat este mai mai mic copilul, la inceputul tratamentului pentru strabism, cu atat sunt mai mari sunt sansele ca aceasta afectiune sa fie corectata substantial sau vindecata.
 
Daca nu este depistat la vreme si daca este asociat cu ambliopia, strabismul determina afectarea rapida si ireversibila a acuitatii vizuale.

Tratamentul strabismului poate include purtarea ochelarilor, folosirea ocluzorului (acoperirea ochiului lenes), tratamentul medicamentos, exercitiile globilor oculari, tratamentul cu toxina botulinica sau tratamentul chirurgical.

Nu este dovedit, dar se pare ca exista o componenta geneita care duce la aparita aceste afectiuni. Daca ai avut strabism in copilarie sansele ca cel mic sa mosteneasca problema sunt mari. Un motiv in plus pentru a face o vizita la oftalmolog.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!