Sari la conținut

Tot mai multe cazuri de gripă, în special în București. Recomandări pentru părinți

Avem, oficial, aproape 65.000 de cazuri de gripă și viroze respiratorii în toată țara. Cei mai predispuși sunt copiii și bătrânii, iar simptomele gripei se pot confunda ușor cu cele corespunzătoare răcelii. În acest caz, problemele apar atunci când se adminstrează tratamentul incorect.

Potrivit ultimei raportări săptămânale a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), realizată pe intervalul 26 decembrie 2016 - 1 ianuarie 2017, „activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, în focare locale (municipiul București)”. La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 64.572, cu 15.2% mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă și cu 1,7% mai mare decât în săptămâna anterioara (63.466). Din total, 152 de cazuri (cele mai multe - 67 - în București) au fost de gripă de Tip A și patru de tip B.

În plus, în intervalul menționat, două femei, una de 37 de ani și alta de 80, au decedat, ambele având și alte afecțiuni. Săptămâna aceasta, însă, un copil a murit la Institutul „Matei Balș” din Capitală, având confirmată infecția cu același virus.

În această situație, părinții trebuie să fie foarte atenți la simptomele prezente în rândul prichindeilor. Pentru că au manifestări comune, orice mămică poate confunda o banală răceală cu o gripă. Problemele apar însă atunci când se adminstrează tratamentul incorect.

►Citește și Care este diferența dintre răceală și gripă la copii?

Primele semnale sunt date de febră cu debut brusc, peste 38-39 de grade, însoțită de frisoane, dureri de cap și musculare, lipsa poftei de mâncare, tuse, migrene și o stare generală de rău a organismului. Este important de reținut ca antibioticele nu sunt eficiente în cazul răcelilor, gripei și virozelor respiratorii, decât în cazul în care este vorba și de o infecție bacteriană asociată acestora.

În ce moment trebuie mers la medic?

Părinţii ar trebui să apeleze la medicul pediatru dacă apar următoarele semne: stare generală modificată (apatie, agitaţie marcată, somnolență care persistă şi atunci când copilul nu mai are febră), febra înaltă (peste 39 °C) care nu cedează la medicaţia antipiretică sau care persistă peste 3 zile, respiraţie zgomotoasă, dificilă, durere de urechi, tuse persistentă, vărsături, refuzul alimentaţiei. De asemenea, consultul ar trebui solicitat dacă boala se manifestă la vârsta mică ( sub 3 luni).

Tratamente naturiste în caz de gripă

Dacă nu este cazul unei vizite de urgență la medic, există mai multe remedii naturiste care au efect adjuvant în episoadele de gripă. Astfel, putem apela la:

  • Vitamina C care scurtează durata evoluţiei în formele uşoare de răceală
  • Ghimbir – are proprietăţi antiinflamatorii, eficient mai ales dacă gripă se însoţeşte de stare de greaţă sau ameţeala
  • Ulei de eucalipt – efect antiinflamator, analgezic, de stimulare a sistemului imunitar
  • Rădăcină de lemn dulce – benefică în tuse, cu acţiune expectorantă, antispastica şi antiinflamatoare
  • Usturoi – proprietăţi antimicrobiene
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!