Sari la conținut

Totul despre clasa pregatitoare si clasa I-a

Clasa pregatitoare este o premiera pentru sistemul de invatamant romanesc. Ministerul Educatiei anunta introducerea, din septembrie 2012, a clasei pregatitoare ca pe o schimbare usoara, in care, spre deosebire de grupa pregatitoare de la gradinita, prezenta devine obligatorie, copiii urmand sa petreaca patru ore pe zi la scoala, absentele trebuie justificate, iar copiii ar urma sa invete jucandu-se, fara sa primeasca note sau calificative.

Cine invata in clasa pregatitoare? Toti copiii care au sase ani, trebuie inscrisi la cursurile clasei pregatitoare, in scoli. Este necesar acordul scris al parintilor si confirmarea unui expert din care sa rezulte ca micutul este pregatit copilul sa se adapteze cerintelor pe care le impune scoala, mult mai stricte decat cele de la gradinita.

Daca parintii nu doresc inscrierea in invatamantul primar sau daca evaluarea dezvoltarii copiilor de catre experti recomanda inscrierea la gradinita, copiii care implinesc 6 ani urmeaza sa parcurga grupa mare, la gradinita.

In ceea ce priveste clasa  I-a, aici urmeaza sa fie inscrisi copiii care au 7 ani impliniti, indiferent daca au fost sau nu au fost la gradinita, indiferent daca au parcurs grupa pregatitoare sau nu. Copiii care au 6 ani impliniti si au facut grupa pregatitoare pot fi inscrisi in clasa I doar daca parintii solicita in scris acest lucru si in urma atestarii unui expert care sa confirme in urma unei evaluari psihosomatice, ca cel mic este pregatit pentru a parcurge cu succes a clasa I-a.

Ministerul Educatiei interzice segregari, teste sau examene, atat la inscrierea la clasa pregatitoare, cat si la inscrierea in clasa I.

Ce inseamna evaluare psihosomatica? Metodologia de evaluare a copiilor pentru inscrierea in clasa I si clasa pregatitoare a fost facuta dupa cele mai riguroase reguli europene in domeniu, iar expertii stiu cum sa discute cu micutii astfel incat acestia sa nu simta ca sunt la o testare, ci ca au venit intr-un loc in care, la fel ca si la gradinita sau acasa, se pot juca.

Asezati intr-o sala cu sase sau opt masute, intr-o atmosfera calda si prietenoasa, copiii sunt intrebati mai intai, daca isi stiu numele si adresa de acasa. Apoi, micutii primesc mai multe creioane colorate si, in joc, sunt pusi sa spuna care este mai lung sau mai scurt, mai gros sau mai subtire, ce culori au, daca stiu sa le numere si sa faca adunari simple.

Citeste si:
Clasa I-a incepe la sapte ani


Un alt test a vizat identificarea emotiilor, copiii fiind intrebati, de exemplu, daca un chip este vesel sau trist, urmarindu-se totodata daca fac diferenta dintre fiinte si obiecte. Tot in cadrul testarii, cand copiii s-au obisnuit cu examinatorul si comunicarea este buna, sunt intrebati, de exemplu, cum si-au petrecut dimineata.

Unde pot fi inscrisi copiii in clasa pregatitoare si in clasa I-a? In primul rand trebuie spus ca aceasta este chestiunea care a ridicat cele mai multe nemultumiri parintilor. Parintii cred ca, in baza noilor prevederi, nu-si mai pot trimite copiii la scoala pe care o doresc, ci doar la cea de care apartin cu domiciliul.
Ministerul sustine ca procedurile sunt astfel facute incat daca parintele alege scoala la care copilul este arondat, aceasta are obligatia sa il inscrie. Nemultumirile parintilor sunt insa legate de prevederile din acest an, oarecum schimbate fata de anii trecuti, privind inscrierea, din diverse motive, la alta scoala decat cea de circumscriptie. Autoritatile spun ca acest lucru este perfect posibil, dar copiii vor fi inscrisi in limita numarului de locuri disponibile.

Inscrierile se vor face conform unui calendar clar stabilit, publicat anual pe situl Ministerului educatiei.

Cateva precizari importante.
- Majoritatea elevilor de la clasa pregatitoare vor invata in scoli, in spatii special destinate acestora, cu mobilier si materiale didactice adaptate varstei lor.
- Daca vor fi scoli in care spatiul nu permite, dar exista gradinite arondate acestora, copiii vor ramane pentru clasa pregatitoare in cladirea gradinitei. Autoritatile spun insa ca aceste situatii vor fi rare, se vor intalni in unele locuri din mediul rural, unde cladirile scolilor primare si ale gradinitei sunt fie aceleasi, fie una langa alta.
- Sala de clasa pentru grupa 0, din scoala va fi adaptata varstei copiilor, in asa fel incat sa permita invatarea prin joc si pregatirea pentru clasa I, utilizand resurse de invatare adecvate.

Autoritatile sustin insa ca salile in care vor invata elevii in clasa pregatitoare vor fi adaptate cerintelor varstei lor.

Clasa pregatitoare - teste ba, recompense da

In clasa pregatitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare si nu va primi nici note si nici calificative. Este posibil ca, pe parcursul anului scolar, cadrul didactic sa utilizeze modalitati de incurajare si de recompensare specifice varstei, adica celebrele buline de diferite culori.

Copiii vor invata prin metode adecvate varstei lor ceea ce le este necesar pentru a face fata cu succes clasei I. De exemplu, copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii si cu adultii prin joc, prin activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica. Nu in ultimul rand, copiii vor avea ore special destinate unei pregatiri fizice.

Evaluarea copilului se va face la sfarsitul anului scolar sub forma unui raport scris intocmit de invatator. Din acest raport, parintii vor putea afla care este gradul dezvoltarii fizice si psiho-intelectuale, a limbajului si a comunicarii, precum si a dezvoltarii capacitatilor de invatare si a atitudinilor fata de invatare ale copilului. Acest raport va fi intocmit pe baza observarii sistematice de catre cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului scolar. Rolul raportului este sa stabileasca prioritatile pentru copil in clasa I.

Copiii care vor fi preluati de un cadru didactic la clasa pregatitoare vor ramane cu acesta pana la sfarsitul clasei a IV-a, scrie mediafax.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!