Sari la conținut

Tuberculoza la copii: cauze, simptome și tratament

Tuberculoza este o boală întâlnită adesea la adulți, dar ea poate fi întâlnită și la copii. Deși boala nu este la fel de răspândită la copii ca la adulți, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să-i nu îi acordăm importanță; și cei mici sunt susceptibili de a dezvolta complicații ale bolii.

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o boală potențial gravă care afectează, de obicei, plămânii și provoacă o infecție cronică. În acest caz, ea este denumită ca tuberculoză pulmonară, pentru a o diferenția de tuberculoza extrapulmonară, cu manifestări la alte organe.

Tuberculoza este cauzată de infecția cu Mycobacterium tuberculosis, însă, în anumite contexte, poate fi cauzată și de alte microorganisme similare, precum M. bovis sau M. microti.

► Citește și: Vaccin BCG (vaccin antituberculos)

Tuberculoza la copii. Simptomele tuberculozei

Simptomele tuberculozei pulmonare sunt progresive la debut și tind să se agraveze în timp. Din acest motiv, persoanele afectate merg imediat la medic atunci când simptomele sunt deranjante sau apare vreo complicație. În cazul copiilor, cursul poate fi atipic, ceea ce face diagnosticul destul de dificil.

Potrivit Healthy Children, atunci când un copil suferă de tuberculoză, poate prezenta următoarele simptome:

  • Febră
  • Tuse persistentă
  • Oboseală
  • Iritabilitate
  • Modificări ale respirației
  • Ganglioni limfatici măriți
  • Probleme de dezvoltare sau de creștere.

Cu toate acestea, sunt rare cazurile în care microorganismul cauzal se poate răspândi în restul corpului și poate afecta celelalte organe. Tuberculoza extrapulmonară reprezintă o problemă gravă de sănătate din cauza tratamentului dificil.

Tuberculoza la copii. Cauzele apariției tuberculozei la copii

Tuberculoza la copii se transmite prin aer. Când o persoană infectată tușește sau strănută, mici particule de salivă, care conțin microorganismul patogen, sunt eliberate în aer. Ele circulă în aer pentru o anumită perioadă de timp, iar dacă o persoană sănătoasă le inhalează, este probabil să se infecteze.

În ciuda ușurinței transmiterii, fiind o boală cronică, perioada de incubație este destul de lungă. Poate dura chiar ani de zile. De fapt, există copii care nu prezintă niciodată simptome.

Tuberculoza la copii. Tratamentul pentru tuberculoză

Din fericire, există medicamente eficiente pentru tratarea tuberculozei. Deoarece este o infecție bacteriană, acestea aparțin grupului de antibiotice. Cele mai frecvent utilizate la copii sunt izoniazida, rifampicina și pirazinamida.


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!