Sari la conținut

Un studiu a demonstrat: copiii ar trebui să înveţe să doarmă singuri până la vârsta de 5 ani

Mulţi părinţi sunt înclinaţi să îi lase pe copii să doarmă în patul lor şi după ce aceștia nu mai sunt bebeluşi. Un nou studiu a demonstrat efectele negative a acestei alegeri.  

Studiul a fost făcut de Queensland University of Technology în Australia şi a analizat performanţele şcolare ale copiilor. S-a demonstrat că acei copii care dorm singuri se adaptează mult mai uşor la cerinţele şcolii.

Studiul a urmărit 3000 de copii cu vârste între 6 şi 7 ani. Părinţii au fost rugaţi să descrie obiceiurile de somn ale copiilor – dacă dorm singuri, de câte ori se trezesc pe noapte. Dacă reuşesc să adoarmă singuri la loc sau este necesară prezenţa părintelui pentru liniştire. Profesorii au fost rugaţi să descrie comportamentul copiilor la şcoală. S-a demonstrat că acei copii care au probleme de somn – se trezesc noaptea şi nu pot să adoarmă la loc fără ajutorul unui părinte – întâmpină şi probleme la şcoală – au ieşiri emoţionale, nu se pot concentra, nu au răbdare. 

70% dintre copii reuşesc să depăşească problemele de somn până la vârsta de 5 ani. Cei care nu reuşesc au probleme ulterioare, arată studiile. Aşa că este vital ca toţi copiii să înveţe să doarmă singuri şi fără ajutor, toată noaptea, până la această vârstă. 

Ce pot face părinţii că să îi înveţe pe copii să doarmă fără probleme?

Primul pas, cred specialiştii, este să îl laşi pe copil să doarmă în patul său.

Al doilea pas este că părinţii să nu amâne în permanenţă învăţatul autoliniştirii dormind în aceeaşi cameră cu copiii de câte ori aceştia o cer. Să dormi singur este o abilitate ca oricare alta. Şi ea trebuie învăţată. Este mult mai uşor să faci asta decât să încerci ulterior să rezolvi probleme de adaptare.

Află de aici ce alte metode poți aplica pentru a-l determina pe prichindelul tău să doarmă singur în patului lui.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!