Sari la conținut

5 motive ca sa iti monitorizezi ciclul menstrual

Daca pana acum nu ti-a pasat foarte tare daca menstruatia ta este regulata sau nu, acum cand incerci sa ramai insarcinata iti dai seama ca acest lucru este de o importanta colosala. Si dand timpul inapoi, te intrebi de ce atata timp nu ti-a pasat cat de regulat este ciclul tau menstrual. Iata cinci motive importante pentru care este necesar sa stii cand incepe menstruatia.

1.       Ca sa stii cand incepe sangerarea

Daca tii un calendar al ciclului menstrual, vei putea prezice (cu acuratete daca este regulat) in ce zi va incepe menstruatia. Asta te va ajuta sa scapi de momentele neplacute in care iti dai seama ca nu ai tampoane igienice la tine. Sau te va ajuta sa iti organizezi in asa fel programul incat sa nu te prinda declansarea menstruatiei la o sesiune la salonul de remodelare corporala sau la inot.

2.       Ca sa stii cand ovulezi

Si te vei intreba la ce te ajuta asta inainte cand nu vroiai sa ramai insarcinata? Tocmai ca sa nu ramai insarcinata! Metoda calendarului este bazata pe cunoasterea cat mai corecta a ciclului menstrual si pe cunoasterea zilelor „sigure” in care poti face sex fara teama de a ramane insarcinata. In zilele din timpul sau apropiate de ovulatie nu trebuie sa faci sex daca nu ai nici un fel de metoda de protectie si nu vrei sa ramai insarcinata.

3.       Ca sa incerci sa ramai insarcinata

In oglinda, daca vrei sa ramai insarcinata trebuie sa alegi sa faci sex in zilele in care ovulezi sau apropiate de acestea. Practic asa iti vei maximiza sansele de a ramane insarcinata. Mai mult, daca vrei sa fii absolut sigura de momentul ovulatiei vei face un test de ovulatie. Cunoscandu-ti ciclul menstrual poti aproxima foarte bine ziua ovulatiei si poti economisi astfel numeroase teste de ovulatie care numai ieftine nu sunt.

Citeste aici si despre analiza ciclului menstrual.

4.       Ca sa calculezi varsta sarcinii

Stiind cand a fost ultima menstruatie si cand ai ovulat, poti ajuta la stabilirea cat mai precisa a varstei sarcinii si poti evita astfel ingrijorarile date de „greutate prea mica pentru varsta gestationala” si alte probleme din sarcina. Cu cat poti identifica mai sigur zilele menstruatiei cu 2-3-4 cicluri in urma, cu atat varsta fatului va putea fi calculata mai corect.

5.       Ca sa te ajute la fertilizarea in-vitro

Daca te gandesti sa apelezi la fetilizarea in-vitro ca sa ramai insarcinata, primele informatii pe care ti le va cere medicul la consult vor fi legate de ciclul tau menstrual. Daca ai aceste informatii (cat mai corecte) vei putea economisi timp pretios si vei putea trece la discutarea optiunilor de tratament. Nemaivorbind de economiile in bani facute.

Una peste alta, cunoasterea ciclului menstrual este importanta pentru orice femeie, fie tanara, fie in varsta. Printre cateva alte motive la care ne putem gandi exista identficarea unei eventuale afectiuni ginecologice (semnalizata de aparitia de dereglari ale ciclului) sau de intrarea in perimenopauza, perioada care precede instalarea menopauzei.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!