Sari la conținut

Cele mai bune metode contraceptive

Regule findamentala pentru femeile care folosesc contraceptive este ca acestea sa fie eficiente si sa nu aiba efecte secundare imediate, dar nici pe termen lung. Metodele contraceptive pe care o alege o femeie trebuie sa fie alese in functie de varsta, stilul de viata, dar si planurile de viitor pe care le ai. 

Daca nu ai un partener stabil, dar ai relatii sexuale, cea mai buna solutie: prezervativul si, in paralel, inca o metoda preventiva. Nu conteaza daca ai 25 de ani sau 45, prezervativul este absolut necesar atunci cand ai o relatie sexuala cu un barbat despre care nu stii daca este purtator sau nu de boli cu transmitere sexuala. Insa, avand in vedere ca rata de esec este mai mare in cazul prezervativelor decat in cel al altor metode contraceptive, este mai bine sa folosesti in paralel si o metoda hormonala combinata - pilula, plasturele contraceptiv sau inelul vaginal.

Anticonceptionalele orale au capacitatea sa-ti regleze ciclul menstrual, sa reduca simptomele sindromului premenstrual si sa reduca riscul de aparitie a unor tipuri de cancer.
Daca vrei sa eviti o metoda care presupune eliberarea de estrogen, poti apela la pilulele care contin progesteron sintetic.


Este important sa nu variezi prea des tipul pilulelor folosite deoarece pot apare efecte adverse, cum ar fi cresterea riscului de formare a unor cheaguri de sange. Trebuie sa stii ca organismul are nevoie de circa un an de zile pentru a se adapta la formula contraceptiva orala aleasa. respectiv la tipul d epilula pecare ai decis, cu sfatul medicului, sa-l folosesti. Daca schimbi pilulele, lasa intre cele doua tipuri o pauza naturala de trei-patru luni.

In cazul in care ai relatii sexuale ocazionale, dar stii sigur ca partenerul nu are boli cu transmitere sexuala, o metoda usor de folosit este diafragma.

Daca ai de gand sa ramai gravida in urmatorul an sau urmatorii doi ani, cea mai buna solutie este bariera hormonala. Cea mai buna alegere este prezervativul sau o metoda hormonala, cu conditia sa renunti la ea (dar sa folosesti prezervativul), vreme de cateva luni inainte de momentul conceperii.

Daca ai devenit mama de curand si nu vrei sa mai ramai gravida un timp (daca alaptezi doar la san, sase luni contraceptia naturala functioneaza perfect), cea mai buna solutie este metoda intrauterina (steriletul). Acesta are avantajul ca nu reduce productia de lapte in masura in care metodele pe baza de estrogen o pot face.

Daca nu mai vrei copii, cea mai buna solutie este metoda intrauterina, metoda permanenta.
Metoda intrauterina - steriletul si Implanonul sunt contraceptive eficiente si potrivite pe termen lung, dar reversibile, pentru cazul in care te razgandesti totusi si vrei sa mai faci un copil. Daca insa esti sigura suta la suta ca nu iti mai doresti unul, poti apela la sterilizare, care poate fi facuta prin legarea trompelor uterine sau printr-o procedura nechirurgicala,  respectiv mici implanturi plasate in trompele uterine scrie health.com.

Cele mai bune solutii trebuie alese, insa cu concursul medicului ginecolog si, neaparat, in urma unor teste si investigatii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!