Sari la conținut

Conservarea ovulelor pentru mai tarziu

Conservarea ovulelor pentru mai tarziu, crioconservarea de ovocite, este un procedeu medical care iti permite recoltarea de ovule sanatoase si inghetarea lor pentru a fi folosite peste mai multi ani.

Desi procedura medicala exista de mai mult timp, doar in ultimii ani ea a inceput sa fie promovata catre toate femeile, ca o modalitate de a te asigura ca poti avea copii (sanatosi) si la varste mai mari de 35 de ani. Tinerele sunt indemnate inca de la 25 de ani sa apeleze la o asemenea metoda, pentru a-si putea urma linistite planurile de cariera, fara sa fie stresate ca asta inseamna ca renunta cu totul la optiunea de a deveni mame. Este atrasa atentia asupra faptului ca la 35 de ani ovulele deja au o calitate mai 'proasta', asa ca poti avea mai mult succes daca apelezi la ovulele din tinerete. 

Mai multe despre cantitatea si calitatea ovulelor in functie de varsta si ce trebuie sa faceti pentru a va proteja in mod natural fertilitatea puteti afla de aici.

 

Cum se face conservarea ovulelor

Conservarea ovulelor se poate face la o clinica de reproducere asistata. Se incepe printr-un tratament medicamentos de stimulare hormonala care dureaza 10 zile. Dupa care are loc procesul de extragere a ovulelor. Este un procedeu relativ simplu, care nu necesita spitalizare. Se face sub anestezie locala si la final se da un tratament cu antibiotice pentru a prevei infectiile. Extragerea se face prin inserarea unui ac in vagin, strapungerea ovarelor si aspirarea foliculilor. Totul dureaza pana in 30 de minute, dupa care esti tinut sub supraveghere inca doua ore. Mai multe despre asta puteti citi aici.

Se extrag in acest fel intre 5 si 20 de ovule. Ele sunt pastrate nelimitat in azot lichid la minus 196 grade Celsius.

 

Ce se intampla cand te hotarasti sa ai un copil

In momentul in care iti doresti sa folosesti aceste ovule, ele sunt decongelate si se aplica procedeul de fertilizare in vitro folosindu-se sperma partenerului pe care l-ai ales. Rata de succes a acestui procedeu este in jur de 20%, asemanator cu ceea ce se intampla in cazul fertilizarii in vitro. Nu exista insa suficiente studii, intrucat in intreaga lume sunt putine cazuri in care s-a ajuns la sarcina si nastere in urma conservarii ovulelor. 

 

Costuri

Exista mai multe clinici care ofera astfel de servicii, atat in tara, cat si in strainatate. Cele mai utilizate de romani in fara, sunt clinicile din Atena, Praga si Viena, care au consultanti speciali, vorbitori de limba romana. 

Se plateste pentru recoltare si inghetare, care se ridica la aproximativ 400 de euro. Urmeaza o taxa anuala pentru pastrare, care este in jur de 150 de euro. Pretul cel mai mare se plateste atunci cand te hotarasti sa le folosesti - peste 2500 de euro. De aici.

 

Alte optiuni

- conservarea embrionilor (ovule care au fost deja fecundate). Rata lor de supravietuire este mai mare si ai mai mare siguranta ca vei ramane insarcinata. Un dezavantaj este dat de faptul ca trebuie sa ai un partener de viata stabil atunci cand faci asta. In plus, atunci cand in viitor te hotarasti sa le folosesti, trebuie sa ai acordul tatalui sa o faci. In unele tari acest lucru este interzis prin lege. Mai multe despre conservarea embrionilor gasesti aici.

- conservarea tesutului ovarian. Este o solutie la care se apeleaza mai ales daca se stie ca va urma ceva care il va distruge. Cum ar fi un tratament pentru cancer. El este congelat. Cand femeia isi doreste poate fi decongelat si stimulat ca sa produca din nou ovule, care pot fi fertilizate. Mai multe despre asemenea cazuri in lume gasesti aici.

- folosirea ovulelor unor donatoare anonime. Este o solutie la care se apeleaza atunci cand o femeie isi doreste sa ramana insarcinata si nu mai are ovule viabile. Aceasta donare se face fara ca cele doua mame sa se intalneasca vreodata. Este posibil sa iti fi ajuns la urechi din cauza scandalurilor iscate in jurul ei, existand retele de trafic de ovule

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!